Ekonomija ili ekologija

Na protestu u Beogradu čuli su se i aktivisti iz Zrenjanina koji, između ostalog, kritikuju izbor lokacije za gradnju kineske fabrike za proizvodnju guma. Izgradnju fabrika koje ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi treba sprečavati, pre svega, preko opštinskih vlasti, izjavio je prof. dr Kosta Čavoški.

0
51

Životnu sredinu Zrenjanina, koji već godinama ima i problem sa pijaćom vodom, sada preti da ugrozi i pogon fabrike guma „Ling Long“ koji je planiran na dva kilometra od specijalnog rezervata prirode „Carska bara“.

Akademik profesor Kosta Čavoški objašnjava kako bi se sa pravne strane moglo sprečiti prekomerno zagađenje životne sredine od strane velikih fabrika koje pokreću strani investitori u Srbiji.

“Pa to bi trebalo sprečavati, pre svega preko opštinskih vlasti. Dakle, opštinske vlasti su te koje daju dozvole i daju odgovarajuće zemljište za podizanje fabrike. Morala bi zrenjaninska skupština da bude protiv toga, a građani koji biraju odbornike treba da nalože svojim predstavnicima da glasaju protiv”, objašnjava Čavoški.

U našoj zemlji kineske kompanije posluju već dugi niz godina, u medijima je svaka nova investicija predstavljena kao korak u bolju budućnost gde posla ima za sve, a o posledicama po životnu sredinu malo ko iz vlasti brine.

Izgradnja kineske fabrike guma „Šandong Linglong“ u Zrenjaninu traje već dve godine, a procenjuje se da će u potpunosti biti završena za oko četiri godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.