“Ekološki pokreti i društvena kritika”

VIDEO K9: Predavanjem „Politička ekologija: Iskustva sa evropske poluperiferije“ juče je zaokružen program pod nazivom „Ekološki pokreti i društvena kritika“ u organizaciji Udruženja građana "Društvena akcija".

0
66

Društvena akcija se zahvaljuje svima koji su bili na Predavanju „Politička ekologija: Iskustva sa evropske poluperiferije“ ujedno je i poslednji događaj u okviru programa „Ekološki pokreti i društvena kritika“ u organizaciji Udruženja građana “Društvena akcija”.

Događaj je moderirao naš član Marko Matković. Gost predavač bio je Vedran Horvat, istraživač, aktivista, novinar, kao i direktor Instituta za političku ekologiju u Zagrebu od 2015. godine. Saradnik je i u velikom broju međunarodnih istraživačkih projekata, te autor, urednik i izdavač niza publikacija u području političke ekologije, razvoja civilnog društva i migracija.

Na predavanju je razgovarano o pojmu političke ekologije, kao i o konkretnim političkim pobedama i porazima koji su se poslednjih nekoliko godina dogodili u poljima životne sredine i socijalne pradve.

Ovim događajem je zatvoren ciklus „Ekološki pokreti i društvena kritika“, tokom kog su okupljani domaći, regionalni i svetski aktivisti u Novom Sadu radi zajedničkog dijaloga, razmene znanja i povezivanja s domaćom publikom.

Društvena akcija je, uz pokret “Marša sa Drine” inicijator Jadarske deklaracije koja je predstavljena u petak, 8. jula.

Reč je o Međunarodnoj deklaraciji protiv iskopavanja litijuma koja je u subotu, u Gornjim Nedeljicama, u prisustvu meštana potpisana ispred sedišta kompanije Rio Tinto.

Deklaracija je, kako navode iz Društvene akcije, napisana kako bi internacionalizovali lokalnu borbu i proširili solidarnu mrežu za međusobnu podršku, saradnju, razmenu informacija i konkretnu pomoć u cilju zaustavljanja profitno motivisanog pristupa iskopavanju litijuma, kao i drugih ruda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.