Ekološki pokret Novoga Sada u egzilu

VIDEO K9: Ekološki pokret Novog Sada je krajem prošle nedelje iseljen iz prostorija u Ulici Vojvođanskih brigada 17, na čijoj se adresi nalazio 28 godina. Grad je ovom zakupcu otkazao gostoprimstvo zbog nagomilanih dugova, mada u Ekološkom pokretu smatraju da su u pitanju drugi razlozi.

1100

Ekološki pokret Novog Sada je, prema rečima njegovog predsednika, prošlog petka prisilno iseljen iz prostorija koje je koristio kao zakupac 28 godina. Do poslednjeg trenutka su, kako je naveo, očekivali pomoć sa bilo kog nivoa da se zaustavi izbacivanje na ulicu samo do konačne odluke suda u sporu, koji je u toku, oko visine dugovanja za zakup ovog poslovnog prostora.

“Upravo zbog naduvanih dugovanja koja su utvrđena na sudu. Sudski spor još uvek nije završen. Rekao sam da je moguće da će sud doneti odluku nakon ekonomsko-finansijskog veštačenja da je grad nama dužan. Znači, oni žele da ovim iseljenjem prejudiciraju sudsku odluku”, priča Nikola Aleksić, predsednik Ekološkog pokreta Novog Sada

Prema njegovim rečima, Ekološki pokret je uredno plaćao zakup tih prostorija 14 godina, sve do 2011. godine, kada je grad enormno podigao cenu zakupa.

Za tih 14 godina, naveo je Aleksić, naplaćivano im je 35 m2 nepostojećeg poslovnog prostora, što je 67% više od ukupne površine tri kancelarije koju su koristili.

“To je sada utvrđeno u sporu pred sudom i može da se desi posle ekonomsko-finansijskog veštačenja suda da će se utvrditi da su gradske vlasti dužne Ekološkom pokretu, jer smo za plaćanje u toku 14 godina uplatili za 23 godine korišćenja ovog prostora”, kaže Aleksić. 

Aleksić je, međutim, uveren da je dugovanje samo izgovor kako bi se ovo udruženje građana ugasilo, jer se decenijama, kako navodi, bore Novi Sad kakav je danas.

“Ali zaista, nije neskromno da kažem, vi danas ne bi prepoznali Novi Sad da nije postojao Ekološki pokret i armija ljudi koji su se borili za bolje uslove svih građana Novog Sada. Naravno, izrasli smo i na nacionalnom nivou, svet o nama više zna i više nas poštuju u inostranstvu, nego ovde u rođenom gradu gde živimo i gde smo radili punih 28 godina”, navodi predsednik ovog udruženja. 

 

Ovim iseljavanjem aktivnosti Ekološkog pokreta su samo otežane, ali ne i ugašene, istakao je Aleksić, a članovi ovog udruženja građana nastaviće delovanje iz svojih stanova i kuća, u koje je i preneto preko 2 tone arhive nakon iseljenja.

Najvažnije im je, zaključio je on, da očuvaju održavanje Međunarodne naučne ekološke konferencije, koja od 1995. godine u Novom Sadu okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, a koja je do sada čak pet puta imala pokroviteljstvo Ujedinjenih nacija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.