Ekološki karavan i u Novom Sadu

VIDEO K9: Velika zagađenost životne sredine od posledica napravilnog saniranja otpadnih ulja i ambalaža od pesticida i mineralnih ulja, jedan je od najvećih ekoloških problema u našoj zemlji.

0
192

Otpadna ulja su sva mineralna ili sintetska ulja koja su neupotrebljiva za svrhu za koju su prvobitno bila namenjena, poput hidrauličnih, zatim motornih i brodskih ulja, uljnih ostataka iz rezervoara i ulja drugih namena.

Ona predstavljaju izuzetno opasan otpad koji, ukoliko se pravilno ne sanira, postaje zapaljiv, isparljiv i toksičan za životnu sredinu, rekao je Siniša Mitrović iz Službe za cirkularnu ekonomiju PKS.

“Republika Srbija godišnje generiše oko 54 hiljade tona mineralnog sintetičkog ulja, od kojih u našoj infrastrukturi prikupimo svega jedan procenat otpadnih ulja. Ostali deo se sivim kanalima koristi za potrebe grejanja, radnji, plastenika, staklenika, kao energent u domaćinstvima. Moramo da pošaljemo poruku našim sugrađanima da je to izuzetno opasna materija kada se sa njom nepravilno rukuje, posebno kada se koristi kao energent”, istakao je Mitrović.

Povodom problema sa nepropisnim odlaganjem otpadnih ulja, kako je naveo, Služba za cirkularnu ekonomiju PKS je u saradnji sa nemačkom organizacijom GIZ i nemačkom kompanijom Viste organizovala ekološki karavan, koji ima za cilj da upozori javnost o posledicama otpadnih ulja, ali isto tako i da edukuje po pitanju odlaganja i rukovanja otpadnim uljima.

“Prvo da prenesemo znanje kako rukovati i odlagati rabljena sintetička ulja. Cilj je da projekat bude i investicioni, da podignemo infrastrukturu u Srbiji kako bi mogli da podignemo i napravimo sakupljačke centre, što je posebno važno za Vojvodinu, gde imamo velike plantaže i gazdinstva. Drugi deo Karavana je povezan sa rukovanjem ambalažama pesticida i mineralnih ulja”, kazao je Mitrović.

Pored posledica od otpadnih ulja po životnu sredinu, kako je rekao, ambalaža postaje rastući problem u Srbiji, jer se ni ona ne zbrinjava na adekvatan ekološki način, i završava na njivama, jezerima, divljim deponijama.

Nezbrinut ambalažni otpad zagađuje zemljište, podzemne vode, reke, potoke, kanale i na taj način štetne materije dospevaju do bunara, njiva, biljaka, životinja i čoveka, što ozbiljno može da ugrozi zdravlje ljudi i životinja.

“Ono što je opasno to je da se ambalaža zbrinjava paljenjem šibicom, na njivi, gde možete da je spalite i oslobađate opasne diokside. Cilj je da edukujemo poljoprivredna gazdinstva i apoteke, kako raspolagati otpadom, da li postoje neki drugi modeli depozita da dobijete određeni vaučer kad vratite ambalažu. Sve su to novi modeli koji bi trebali da rezultiraju novom uredbom i pravilnikom o upravljanju otpadnim uljima i opasnom ambalažom, kako bi mogli da sačuvamo ono što je najskuplja stvar, zdravlje i bezbednost ljudi”, naveo je Mitrović.

Cilj ekološkog karavana je, kako je rekao, da čitavu 2019. godinu posvete podizanju svesti i edukaciji o rukovanju i odlaganju otpadnih ulja i amlbalaža, kao i da pozovu privredni kapital da ulažu u sakupljačke centre kako bi dodatno poboljšali njihov rad u pravilnom skladištenju otpadnih ulja i ambalaža.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.