Ekološke radionice za osobe sa autizmom

VIDEO K9: April je mesec podizanja svesti o autizmu u okviru kojeg su u našem gradu organizovane i višednevne radionice za osobe sa autizmom.

177

Tokom aprila u našem gradu organizovane su različite radionice i aktivnosti u cilju podizanja svesti i tolerancije za osobe sa autizmom i njihovog uključivanja u društvene i ekonomske aktivnosti.

Među njima je i ekološka radionica u stakleniku Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu pod nazivom “Reciklirajmo”, koja podstiče radno angažovanje osoba sa autizmom.

“Ova aktivnost je u okviru akcije ,,Dani autizma”, koja se po petnaesti put organizuje u Novom Sadu i organizator je Škola za osnovno i srednje obrazovanje ,,Milan Petrović”. Cilj nam je da prikažemo neke nove programe radnog angažovanja osoba sa autizmom, a to je uzgajanje biljaka na vodi, odnosno hidroponija”, rekla je Daniela Tamaš, kordinatorka dnevnog boravka u ŠOSO Milan Petrović.

Cilj ovih radionica je, kako je rekla, da pruže primer pozitivne prakse umrežavanja svih društvenih činilaca kako bi se stvorio kvalitetan program podrške za osobe sa autizmom i realizovale aktivnosti prilagođene njihovim potrebama i sposobnostima.

“Veliki je značaj jedne ovakve aktivnosti i događaja za sve one osobe koju sa posebnim potrebama i dobro je da se organizuje da bi se deca na neki način rehabilitovala i stekla iskustvo da praktično rade i da neke poslove obavljaju korisne i za njih i za društvo. Iz toga će proizaći da se neko osposobi da može time da se bavi i dalje u životu”, naveo je Tihomir Nikolić, član Gradskog veća za socijalnu i dečiju zaštitu.

Pristupanje osoba sa autizmom u društveno-koristan rad ima višestruke koristi kako za njih, tako i za društvenu zajednicu. Proizvodi nastali u ovim radionicama građani mogu i da kupe u prostoru koji je bez nadoknade obezbedilo JKP Tržnica.

“Sve ove biljke koje se ovde gaje postoji mogućnost da se praktično i prodaju, da se bar jedan deo ove priče komercijalizuje i da dobije jedan veći smisao”, kazao je Milan Borišev, profesor na PMF-u.

Organizatori su istakli da je potrebno angažovanje čitavog društva i nadležnih institucija kako bi mladi sa autizmom bili što uključeniji u društvene aktivnosti poput ostalih njihovih vršnjaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.