Ekološke radionice za osobe sa autizmom

VIDEO K9: April je mesec podizanja svesti o autizmu u okviru kojeg su u našem gradu organizovane i višednevne radionice za osobe sa autizmom.

0
323

Tokom aprila u našem gradu organizovane su različite radionice i aktivnosti u cilju podizanja svesti i tolerancije za osobe sa autizmom i njihovog uključivanja u društvene i ekonomske aktivnosti.

Među njima je i ekološka radionica u stakleniku Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu pod nazivom “Reciklirajmo”, koja podstiče radno angažovanje osoba sa autizmom.

“Ova aktivnost je u okviru akcije ,,Dani autizma”, koja se po petnaesti put organizuje u Novom Sadu i organizator je Škola za osnovno i srednje obrazovanje ,,Milan Petrović”. Cilj nam je da prikažemo neke nove programe radnog angažovanja osoba sa autizmom, a to je uzgajanje biljaka na vodi, odnosno hidroponija”, rekla je Daniela Tamaš, kordinatorka dnevnog boravka u ŠOSO Milan Petrović.

Cilj ovih radionica je, kako je rekla, da pruže primer pozitivne prakse umrežavanja svih društvenih činilaca kako bi se stvorio kvalitetan program podrške za osobe sa autizmom i realizovale aktivnosti prilagođene njihovim potrebama i sposobnostima.

“Veliki je značaj jedne ovakve aktivnosti i događaja za sve one osobe koju sa posebnim potrebama i dobro je da se organizuje da bi se deca na neki način rehabilitovala i stekla iskustvo da praktično rade i da neke poslove obavljaju korisne i za njih i za društvo. Iz toga će proizaći da se neko osposobi da može time da se bavi i dalje u životu”, naveo je Tihomir Nikolić, član Gradskog veća za socijalnu i dečiju zaštitu.

Pristupanje osoba sa autizmom u društveno-koristan rad ima višestruke koristi kako za njih, tako i za društvenu zajednicu. Proizvodi nastali u ovim radionicama građani mogu i da kupe u prostoru koji je bez nadoknade obezbedilo JKP Tržnica.

“Sve ove biljke koje se ovde gaje postoji mogućnost da se praktično i prodaju, da se bar jedan deo ove priče komercijalizuje i da dobije jedan veći smisao”, kazao je Milan Borišev, profesor na PMF-u.

Organizatori su istakli da je potrebno angažovanje čitavog društva i nadležnih institucija kako bi mladi sa autizmom bili što uključeniji u društvene aktivnosti poput ostalih njihovih vršnjaka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.