Ekologija i građanska (ne)poslušnost

VIDEO K9: U borbi lobija raznih kompanija i trci za profitom, vlast često donosi odluke nuštrb ekološkog očuvanja životne sredine, menja se izgled starog jezgra grada, a neretko stradaju objekti koji su bili zaštitni znak neke urbane gradske celine. Kako bi sprečili ove pojave, građani moraju pravovremeno da reaguju i da se bore, ponekad i po cenu građanske neposlušnosti, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Nikola Aleksić, direktor Ekološkog pokreta Novog Sada.

389

Ekološi pokret Novog Sada uspeo je tokom 26 godina svog postojanja da spreči mnoga zagađenja, seču i rušenja u gradu i okolini, rekao je Aleksić.

Građani koji su danas razočarani izmenom pojedinih urbanih celina ili zelenih površina, moraju sami da se bore protiv ovih promena i ne mogu očekivati da će uvek neko drugi da obavi posao umesto njih, dodao je Aleksić, ilustrujući ove navode i konkretnim primerom.

“Trebao je samo jedan čovek da siđe, da zagrli prvo drvo čiju je seču hteo da spreči. Za njim su sišli i ostali građani sa spratova koji su to gledali kroz prozore, svako je izabrao svoje drvo – ne dam da se seče! Već u 14 časova održan je vanredni zbor građana sa predstavnicima gradske skupštine i doneta je odluka da građani ne daju da se seče drvored”, ispričao je direktor Ekološkog pokreta Novog Sada.

Ukoliko žele da spreče neželjenu gradnju ili rušenje, poručio je Aleksić, građani stalno moraju da budu na oprezu.

“Morate da pratite sudbinu svake prazne površine ili one koju vi koristite, da vidite da li će neko da vam je otme, da je pretvori u građevinsko zemljište. Stanovi se ne prodaju, ali oni hoće i dalje da grade, hoće u centru grada, u Zmaj Jovinoj ulici, jer misle da će tu postići najveću cenu”, rekao je Aleksić.

Za uspeh je najvažnija od svega pravovremena reakcija, zaključio je Aleksić.

“Građani kažu, nije trebalo da se sruši… Ne može tako. Kada se donese odluka i kada se pošalje kran da se ruši zgrada, onda je kasno”, naveo je Aleksić.

Kompletnu emisiju Otvoreni ekran možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.