EK pozvala zemlje da ubrzaju razmeštaj izbeglica

Evropska komisija pozvala je zemlje članice EU da ubrzaju tempo razmeštaja izbeglica unutar Unije da bi se smanjio pritisak na Italiju i Grčku i ukazala da je malo njih u potpunosti ispunilo svoje obaveze.

0
308

Komisija je u danas objavljenom saopštenju upozorila da “neće oklevati” da pokrene procedure za kršenje Ugovora protiv zemalja koje odbijaju da prihvate razmeštaj izbeglica iz Italije i Grčke.

Komisija je, takodje, pozvala da se ispune preuzete obaveze o angažovanju ljudstva i opreme do kraja marta da bi mogla da počne da funkcioniše Evropska granična i obalska straža.

Takođe se dodaje da su godinu dana posle sklapanja dogovora EU-Turska o migrantima neregularni prelasci preko mora pod kontrolom, ali da su dolasci i dalje brojniji od povrataka, i Komisija poziva Grčku i sve zemlje članice da nastave da sprovode zajednički akcioni plan da poboljšaju situaciju na ostrvima.

Iako je u februaru postavljen novi mesečni rekord u razmeštaju unutar Unije, kada je razmešteno oko 1.940 ljudi, trenutni ritam relociranja izbeglica i dalje je ispod očekivanja i ispod cilja Evropskog saveta od 3.000 mesečno iz Grčke, i najmanje 1.500 mesečno iz Italije, navodi se u saopštenju.

Do sada je razmešteno 13.546 ljudi, i to 3.936 iz Italije i 9.610 iz Grčke.

Zemlje EU obavezale su se u septembru 2015. da će između sebe razmestiti do 160.000 izbeglica za dve godine.

Kako se navodi u saopštenju, za sada su samo dve zemlje članice, Malta i Finska, na putu da ispune svoje obaveze o preuzimanju migranata iz Italije i Grčke, dok neke zemlje (Mađarska, Austrija i Poljska) i dalje odbijaju uopšte da učestvuju u tom programu, a druge sprovode program ogrančeno (Češka, Bugarska, Hrvatska i Slovačka).

“Ako zemlje članice uskoro ne povećaju broj preuzetih migranata Komisija se neće ustručavati da iskoristi svoja ovlašćenja po Ugovorima za one koje nisu ispunile obaveze proizašle iz odluka Evropskog saveta”, navodi se u saopštenju i dodaje da obaveze ne prestaju da važe kada istekne program od dve godine u septembru.

Sa druge strane, Komisija je navela kao obećavajući napredak ostvaren u planu preseljenja izbeglica iz zemalja van Evropske unije u zemlje Unije.

Zemlje članice su do sada primile 14.422 osoba, polovinu dogovorenih 22.504 prema evropskom programu o preseljenju, navodi se u saopštenju i dodaje da je tu uključeno i preseljenje 3.566 Sirijaca prema dogovoru EU-Turska. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.