EK osniva Kancelariju za veštačku inteligenciju

Evropska Komisija (EK) saopštila je danas da osniva Kancelariju za veštačku inteligenciju (AI) kako bi ojačala liderstvo EU u bezbednoj i pouzdanoj upotrebi te nove tehnologije.

0
4

“Kancelarija za veštačku inteligenciju ima za cilj da omogući budući razvoj, primenu i upotrebu veštačke inteligencije na način koji podstiče društvene i ekonomske koristi i inovacije, uz istovremeno ublažavanje rizika”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK.

Kancelarija će, kako je saopšteno, igrati ključnu ulogu u primeni Zakona o veštačkoj inteligenciji, posebno u vezi sa modelima veštačke inteligencije opšte namene, ali će raditi i na “podsticanju istraživanja i inovacija u verodostojnoj veštačkoj inteligenciji i pozicioniranju EU kao lidera u međunarodnim diskusijama.

Evropski komesar Tijeri Breton (Thierry Breton) izjavio je da će sa novom kancelarijom za veštačku inteligenciju i njenih 140 talentovanih radnika Komisija imati neophodnu ekspertizu da podstakne primenu Zakona o veštačkoj inteligenciji.

Organizacione promene stupiće na snagu 16. juna, a prvi sastanak AI odbora trebalo bi da se održi do kraja juna.

U aprilu 2021. godine, EK je predložila Zakon o veštačkoj inteligenciji EU i novi koordinisani plan sa državama članicama, kako bi se garantovala bezbednost i osnovna prava ljudi i preduzeća, uz jačanje investicionih inovacija širom zemalja EU.

Evropski parlament je 14. juna 2023. godine izglasao svoju pregovaračku poziciju o Zakonu o veštačkoj inteligenciji (AI), a u decembru ga privremeno usaglasio, te se od tada smatra prvim sveobuhvatnim zakonom na svetu o veštačkoj inteligenciji.

Zakon o veštačkoj inteligenciji trebalo bi da stupi na snagu do kraja jula 2024. godine. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.