“Eho Racije” u KC Svilara

VIDEO K9: Januar je i vreme kada se novosađani sećaju racije i na različite odaju poštu nevino stradalima 1942. godine. Ova tema spojila je umetnike iz četiri države da zajedno naprave multimedijalnu izložbu pod nazivom Eho 77, koja je ovih dana pred novosadskom publikom.

0
439

Četvoro mladih vizuelnih umetnika iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Grčke boravili su mesec dana u Novom Sadu i istraživali temu Racije, kako u njenom istorijskom kontekstu, tako i u odnosu na savremeni trenutak.

Iz ovog rada i umetničkog istraživanja proisteklo je gotovo 20 različitih umetničkih dela na platnima, skulpture, kao i jedna interaktivna instalacija i performans.

“Izložba Eho 77 govori bazično o Novosadskoj raciji, ali mislim da je cela priča oko rezidencijalnog programa Eho i same izložbe mnogo šira od samog događaja novosadske racije najtraumatičnijeg događaja u Novom Sadu. Zapravo govori o tome šta konflikt može da uradi jednom društvu i kakve posledice po to društvo može da ostavi i sa druge strane govori šta možemo da naučimo iz tog negativnog iskustva koje se desilo pre više od pola veka”, rekao je Željko Stanetić, kordinator izložbe.

Umetnička dela nastala u ovom projektu predstavljaju deo međunarodnog programa saradnje između autora izložbe, a sam projekat je sufinansiran iz programa Evropske komisije i predstavlja doprinos obeležavanju Godine evropskog nasleđa.

“Međunarodna saradnja pogotovo na temama kao što su konflikti iz prošlosti, sukobi iz prošlosti mislim da je veoma bitna zato što daje jednu novu perspektivu celom izučavanju slučajeva u ovom slučaju Novosadske racije zato što je spojilo iskustvo i pristup ljudi koji dolaze sa lokala kao i onih kojima je sama tema i događaj nov obzirom da dolaze sa strane i mislim da je kompleksnost celog jednomesečnog istraživanja u kom su oni učestvovali zapravo najveća vrednost samog projekta”, rekao je Stanetić.

Umetniku iz Makedonije Kirilu Konstatinu ovo je prva poseta Novom Sadu, gradu koji je, kako kaže, zavoleo već posle mesec dana, jer ga podseća na rodni Bitolj.

“Osećam se kao da sam kod kuće, ovde sam mesec dana, bilo je baš predivno,da živiš i da radiš sa drugim umetnicima je baš inspirativno iako je tematika bila jako dirljiva, jer racija je nešto ružno što se dogodilo. Uvek mi umetnici inspiraciju u svemu i svačemu, pa i u tako ružnom”, kazao je Konstatin.

Izložba je u KC Svilara postavljena do 22. januara, dana na koji se pre 77 godina desila racija u Novom Sadu.

Posle Novog Sada, čitava postavka biće preseljena u Bugarsku, gde će početkom aprila biti predstavljena tamošnjoj publici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.