Egipat: Tromesečno vanredno stanje

Egipatski predsednik Abdul Fatah al-Sisi proglasio je tromesečno vanredno stanje posle napada na dve koptske crkve u kojima je poginulo najmanje 44 ljudi, preneo je BBC.

448

Ova mera omogućava vlastima da hapse i pretražuju kuće bez naloga. Ovu odluku mora pre stupanja na snagu da ododobri pralament.

Sisi je posle sastanka Nacionalnog saveta za odbranu upozorio da će rat protiv džihadista biti “dug i bolan”, a da će vanredno stanje stupiti na snagu nakon što budu preduzeti svi “pravni i Ustav propisani koraci”. Većina u parlamentu podržava egipatskog predsednika.

Predsednik je ranije naredio raspoređivanje vojske širom zemlje da zaštiti “vitalne i važne infrastrukture”.

Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) preuzela je odgovornost za napade u Tanti i Aleksandriji.

Napadi su se poklopili sa jednim od najsvetijih dana u hrišćanskom kalendaru, obeležavanje praznika Cveti, trijumfalnog ulaska Isusa Hrista u Jerusalim.

Napade su izvršili dva bombaša samoubice. Jednom je na meti bila crkva Svetog Đorđa u severnom gradu Tanta, gde je ubijeno 27 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Nekoliko sati kasnije, policija je zaustavila bombaša da uđe crkvu Svetog Marka u Aleksandriji, takođe na severu. On je aktivirao eksploziv van crkve, ostavljajući 17 žrtava, uključujući i nekoliko policajaca. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.