EGIPAT: EKSTREMISTI UBILI POLICAJCE, 800 MRTVIH OD SREDE

554

Evropska unija danas održava prvu rundu vanrednih razgovora o “izuzetno zabrinjavajućem” krvoproliću u Egiptu, dan pošto su zvaničnici EU saopštili da će Brisel “hitno preispitati” svoje odnose s Kairom. Broj žrtava u nasilju u Egiptu u proteklih pet dana dostigao je skoro 800.

Ambasadori iz Političkog i bezbednosnog odbora EU vraćeni su sa letnje pauze u Brisel na sastanak koji počinje oko 10 sati.

Upozoravajući da bi dalja eskalacija mogla imati “nepredvidive posledice” za Egipat i susede, predsednici Evropskog saveta Herman van Rompej i Evropske komisije Žoze Manuel Barozo su uoči današnjeg sastanka rekli da je blok 28 zemalja spreman da preispita odnose sa Kairom, prenosi AFP.
“Nedavni događaji u Egiptu, a naročito nasilje proteklih dana, izuzetno su zabrinjavajući. Od ključnog je značaja da nasilje odmah prestane. EU će narednih dana hitno preispitati odnose sa Egiptom”, poručili su Van Rompej i Barozo u zajedničkom saopštenju.

EU, koja je najveći davalac humanitarne pomoći u svetu, obećala je skoro pet milijardi evra u vidu kredita i pomoći za Egipat u periodu od 2012. do 2013. godine, a odmah posle svrgavanja islamističkog predsednika Muhameda Morsija u vojnom puču 3. jula rekla je da će pomoć biti “konstantno preispitivana”.

Ali iako se u nekim evropskim prestonicama pominje obustavljanje pomoći ili uvođenje sankcija onima koji su odgovorni za krvoproliće, jedan diplomata EU kaže da će današnji sastanak biti “manje posvećen donošenju odluka, a više razmatranju narednih koraka”, prenosi “Tanjug”.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.