Efikasnije lečenje moždanog udara

VIDEO K9: Lekarski tim Kliničkog centra Vojvodina nedavno je obavio uspešnu intervenciju na ishemijskom moždanom udaru. Ovom, za naše uslove, vanstandardnom operacijom, Klinički centar Vojvodine izjednačio se sa najznačajnijim svetskim centrima koji imaju daleko veće tehničke mogućnosti, ističu u ovoj ustanovi.

785

Na ishemijski moždani udar otpada skoro 80% od svih moždanih udara i smatra se da će ovakav trend ostati i do 2020. godine.

U Kliničkom centru Vojvodine izvršena je uspešna intervencija trombiktomije, odnosno, vađenje tromba iz jedne od najznačajnijih arterija mozga.

“Vreme za koje je potrebno pacijent da stigne da bi se sprovelo adekvatno lečenje moždanog udara nije više samo prvih 6 sati. Naravno da je i dalje najbitnije da pacijent stigne što ranije i da se što ranije započne sa lečenjem, ali kako smo do sada pričali da se intravenska tromboliza može primeniti u prvih četiri i po sata, a da se mehanička trombihtomija treba započeti u prvih 6 sati, mi danas, nakon nedavne urađene trombihtomije nakon šestog sata možemo reći da se uspešno može lečiti ishemijski moždani udar”, rekao je dr Željko Živanović, načelnik Klinike za neurologiju KCV.

Moždani udar zauzima visoko mesto u svetskoj epidemiologiji, čak drugo ili treće, kao uzročnik mortaliteta, i vodeće mesto kao uzročnik onesposobljenosti. Pacijent kojem je obavljena trombiktomija u KCV je 56-ogodišnji Novosađanin koji se sada uspešno oporavlja.

“Sam zahvat je trajao oko pola sata, 30 minuta, tehnički da kažemo, nije bio jako zahtevan”, naveo je radiolog dr Dragan Ađelić.

 

Ovaj tim lekara poručuje da je još uvek najvažnije da im pacijenti nakon šloga stignu što pre, kako bi se intervencija obavila što pre, jer samo su tako šanse za oporavak veće. Posao će im, kako kažu, uveliko olakšati bolji uslovi rada, kada sve budu imali na jednom mestu, a transport pacijenta bude bio izbegnut.

 

“Ono što je nama značajno, što KCV očekuje je upravo kupovina nove agiosale, nove magnetne rezonance, novog CT-a, novog rentgena i, praktično, uvođenje digitalnog sistema u bolnicu, čime će se stvoriti predispozicije da se povežemo sa svim ostalim bolnicama”, rekao je prof. dr Petar Slankamenac, v.d. direktora KCV.

 

Značajna sredstva, prema njegovim rečima, KCV očekuje od pokrajine, a najavljeni sistem telemedicine, odnosno umrežavanja svih bolnica u Vojvodini daće poseban doprinos u još efikasnijem lečenju ishemijskog moždanog udara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.