Efikasnija zaštita advokatima

VIDEO K9: Jednodnevni štrajk advokata u Srbiji zbog nezadovoljstva rezultatima istrage povodom ubistva njihovog kolege Miše Ognjanovića, dao je određene rezultate. Dogovoreno je formiranje radne grupe između Advokatske komore Srbije, Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi počinioci bili što pre otkriveni.

344

Nakon niza napada na advokate i ubista njihovog kolege Dragoslava Miše Ognjanovića, jednodnevnom obustavom rada u ponedeljak, advokati su izrazili svoje nezadovoljstvo slabim pomacima u rešavanju niza krivičnih dela napada na pripadnike njihove profesije kao i ubistva advokata Miše Ognjanovića.

“Juče smo imali jednodnevnu obustavu rada, advokati u celoj Srbiji nisu išli na suđenja i nisu radili i to je urađeno po odluci i u skladu sa Advokatskom komorom Srbije. Upravni odbor Advokatske komore je doneo takvu odluku zbog nezadovoljstva rezultatima istrage povodom ubistva kolege Miše Ognjanovića”, rekao je Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine smatra da je to ubistvo, kako je rekao, “kap koja je prelila čašu” posle čitavog niza napada na advokate koji su se događali.

“Od polivanja kiselinom u advokatskim kancelarijama do raznoraznih drugih uništavanja imovine, a sve u vezi sa advokatskom službom, i ova vrsta protesta jeste ukazivanje javnosti na značaj advokatske profesije i na značaj zaštite advokatske profesije”, naveo je Beljanski.

Protest advokata dao je pozitivne rezultate. Formirana je radna grupa u saradnji sa Tužilaštvom i Ministarstvom unutrašnjih poslova koja će raditi na zaštiti advokata.

“Ono što je za svaku pohvalu to je da je od strane Republičkog tužilaštva imamo obavezno uputstvo upućeno svim tužilaštvima u Srbiji da u postupcima napada na advokate rade po hitnoj proceduri, odnosno da se tim postupcima da prioritet. Time moramo biti zadovoljni, ali ono što će sprečiti buduće napade je otkrivanje počinilaca i efikasno vođenje sudskih postupaka, same zakonske norme, regulative i zaprećene kazne ne daju rezultat ako nemaju primenu u praksi”, kazao je Beljanski.

Neophodna je delotvorna zaštita advokata u vršenju njihovih dužnosti jer je to pretpostavka za funkcionisanje pravosuđa u svakoj pravnoj državi, zaključio je Beljanski.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.