Efikasna zaštita od krpelja

VIDEO K9: Prvi maj je dan kada naši sugrađani najčešće odlaze u prirodu i na izletišta. kako se prvomajski provod ne bi pretvorio u noćnu moru, poseban oprez neophodan je zbog krpelja koji su se ove godine pojavili ranije i ima ih više nego što je to uobičajeno.

1
1419

Krpelji su redovni stanovnici šuma, livada i parkova. Stoga prilikom boravka u prirodi treba naročito izbegavati nepokošene i terene obrasle žbunjem, kao i sedenje i ležanje u travi.

Stručnjaci preporučuju i da na kod boravka na otvorenom treba na svaka četiri sata proveravati otkrivene delove kože.

“Moramo biti obazrivi što se tiče krpelja to je ono što sada preti kao opasnost starijima, a pogotovo deci. Obavezno je pre odlaska u prirodu imati odgovarajuće kreme kao zaštitu. Posebno treba obratiti pažnju i na to da odevanje mora da bude adekvatno”, rekla je dr Mirjana Bursać, portparolka novosadske Hitne pomoći.

S obzirom na spoljnu temperaturu, garderoba bi trebalo da bude od laganih materijala, svetlijih boja, koja će prekrivati veći deo tela, ističe Bursać, kako bi sprečila krpelja da se zakači na telo.

“Kpelji se nalaze u prirodi, uglavnom u visokoj travi i oni ne skaču, ne lete, oni prosto prilikom prolaska kroz travu samo se prebace, zalepe se za naš organizam, naše telo. Tako da, ukoliko imamo adekvatnu odeću, samim tim ćemo sprečiti pojavu krpelja kod nas”, kazala je Bursać.

Po povratku kući iz prirode, obavezno treba pregledati sve delove tela, posebno kosu, kaže Bursać, a ako smo već primetili krpelja na svojoj koži, najbolje je obratiti se dežurnoj ambulanti gde će stručno ukloniti ovog nametnika. Nikako, istakla je Bursać, ne treba na svoju ruku uklanjati krpelja sirćetom ili sami na neki drugi način.

“Nije svaki krpelj zaražen, odnosno i ako dođe do toga da se pojavi krpelj, on se uglavnom zakači na najosetljivije, na najtanje i najnežnije delove kože, ali treba da znamo da samo oni zaraženi krpelji će dovesti do pojave oboljenja, oni koji nisu zaraženi neće izazvati bolest. Mi to u tom momentu kada se pojavi krpelj naravno ne znamo, koji je zaražen koji nije, naravno da je suština da svakog treba odstraniti”, rekla je Bursać.

Ukoliko je uklonjeni krpelj bio zaražen, mesto ujeda treba pratiti oko 30-ak dana. Od bolesti koje ovaj parazit može preneti najopasnija je Lajmska bolest, stoga ne treba ignorisati crvenilo kože na mestu uboda ili van njega, povišenu temperaturu, ukočenost vrata i ostale simptome slične gripu.

Ukoliko se sa odgovarajućim lečenjem započne u prvom i drugom stadijumu bolesti, stručnjaci tvrde da je izlečenje stoprocentno.

1 KOMENTAR

  1. Krpelji mogu, kao prenosnici da izazovu veliki broj ozbiljnih oboljenja kod ljudi i domaćih životinja, poput: lajmske bolesti, virusnog meningoencefalitisa, Q-groznice, tularemije, babezioze, erlihioze, anaplazmoze, itd. Ne treba ih se plašiti ali imajući u vidu kakve bolesti izazivaju treba biti oprezan.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.