EFI: “Novi Sad evropski grad šuma 2023”

VIDEO K9: Povodom obeležavanja 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta i otvaranja Godišnje konferencije 2023. u Novom Sadu, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić upriličio je juče prijem u Svečanoj sali Gradske kuće zadelegaciju Evropskog šumarskog instituta (EFI) u prisustvu Ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelene Begović, državne sekretarke u Ministarstvu zaštite životne sredine Sare Pavkov i predstavnika pokrajinskih sekretarijata, univerziteta, fakulteta, instituta i učesnika konferencije.

0
95

Gradonačelnik je izjavio da mu je čast što je Novi Sad domaćin obeležavanja 30. godišnjice Evropskog instituta za šumarstvo i da konferenciju smatra krunom aktivnosti u godini kada je Novi Sad proglašen za Evropski grad šuma.

“Velika je privilegija biti u porodici gradova poput Barselone, Praga, Osla, Sankt Petersburga, ali i obaveza da podignemo svest o značaju drveća i njegovom uticaju na čitav živi svet”, izjavio je gradonačelnik Đurić.

Novi Sad, prema rečima gradonačelnika, svakodnevno radi na polju unapređenja zelene infrastrukture, kvaliteta životne sredine i kvaliteta života građana i prethodnom periodu preduzete su intenzivne aktivnosti na povećanju zelenih površina i unapređenja kvaliteta urbanih šuma tako da je danas, kako je naveo, oko 38% urbanog dela teritorije Grada Novog Sada pod zelenilom.

Takođe je podsetio da je tokom dva olujna nevremena u julu oštećeno je ili uništeno više hiljada stabala na teritoriji Grada i oko 200 hektara šume oko Novog Sada. Đurić je najavio da je ove jeseni planirana jednu od najvećih akcija sadnje u istoriji Novog Sada i dodao da je, u saradnji sa naučnim ustanovama i institucijama, u pripremi dugoročni plan za obnovu zelenila u Gradu, uz prilagođavanje i smanjinje posledica evidentnih klimatskih promena.

Privremeni direktor Evropskog šumarskog instituta, dr Robert Mavsar je istakao važnost obeležavanja jubileja, 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta u Gradu Novom Sadu te naveo da je glavni cilj Instituta da unapredi istraživanja iz oblasti šumarstva na međunarodnom nivou. Tom prilikom gradonačelniku Đuriću uručio je nagradu i priznanje ,,Novi Sad evropski grad šuma 2023”.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov, istakla je u Republici Srbiji razvijeno više značajnih aktivnosti i projekata u cilju uspostavljanja nacionalnih mehanizama zaštite prirodnih resursa uključujući i šume kao resurs, ali i da je jedna od prioritetnih aktivnosti Vlade povećanje teritorije pod zaštićenim područjima, koja trenutno iznosi 8,36%, na 11% do 2025. godine.

Svake godine Evropski šumarski institut organizuje Godišnju konferenciju pod čijim okriljem se okupljaju predstavnici institucija članica ovog Instituta, a ove godine, konferencija se održava u Novom Sadu od 20. do 22. septembra.

Organizatori konferencije su Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, JP „Vojvodinašume“ i Grad Novi Sad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.