“Efektiva” o kreditima u švajcarcima

VIDEO K9: Nakon niza bezuspešnih razgovora, pregovora i protesta, građanima zaduženim kod banaka kreditima u švajcarskim francima preostale su samo tužbe. Sistemskog rešenja za ovaj problem za sada nema, kažu u Udruženju za zaštitu potrošača Efektiva, ali se nadaju da bi do kraja ove godine on mogao da bude rešen.

308

U Srbiji je od 2005. do 2011. podeljeno oko 22.000 kredita indeksiranih u švajcarskim francima, kažu u Efektivi, koja je kao udruženje preduzela niz koraka u pokušaju da, kako navode, popravi stanje koje je postalo vremenom nepodnosšljivo za građane opterećene ovim kreditom, a pre svega da skrenu pažnju nadležnih institucija na ovaj problem.

“Pri tom mislimo pre svega na NBS kojoj je jedan od osnovnih zadataka da prati rad banaka i kontroliše njihov rad i koja ima mehanizme, vrlo efikasne instrumente na raspolaganju da neke nezakonitosti u radu sankcioniše. Nažalost, od toga nije bilo neke velike koristi, NBS nije dobro radila svoj posao i oglušila se o to”, naveo je Boško Cerović iz Udruženja Efektiva.

Nisu uspeli ni pritisci na vladu da, po ugledu na neke zemlje u okruženju, donese zakon o konverziji ovih kredita u evro-kredite po paritetu na dan kada su deljeni, kao ni niz protesta koje su organizovali sa udruženjima koja okupljaju građane zadužene u švajcarcima.

Preostale su samo tužbe, s obzirom da se pokazalo da ovi krediti, prema rečima Cerovića, u sebi sadrže čitav niz nezakonitosti.

“Imali smo nekoliko sastanaka i u Vladi Srbije, čak su dolazili i predstavnici banaka, pominjali su se neki modeli, međutim, sve je to bilo apsolutno neprihvatljivo za korisnike ovih kredita. Naterali smo, da kažem, Narodnu banku Srbije, izašla je sa neka 4 modela , ali smo ih odmah ocenili kao neprihvatljive”, rekao je Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja.

Preko Udruženja Efektiva inače je pokrenuto preko 3000 sporova po raznim osnovama protiv banaka, što, prema rečima predsednika Efektive, pokazuje boljke institucija koje, prema njegovim rečima nisu kako treba radile svoj posao.

“Dobili smo na desetine pravosnažnih presuda, građani koji su tužili, čak i oni koji nisu osetili su efekat toga, a svakako oni koji su tužili itekako osećaju. Ima ljudi koji su vratili nazad recimo od hiljadu, imali smo skoro slučaj da je čovek nekih 15.000 evra vratio nazad nakon pravosnažne presude, što nije mali novac”, kazao je Gavrilović.

Sistemskog rešenja za kredite u švajcarskim francima za sada nema, naveo je Gavrilović, te dodao da očekuje da se do kraja godine ostvari značajniji pomak, a možda ido kraja reši ovaj problem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.