“Efektiva” efektivna u tužbama

VIDEO K9: Ohrabreni prvim dobijenim pravosnažnim presudama u korist klijenata kojima su banke na nezakonit način naplaćivale provizije na ime troškova obrade kredita, veliki broj građana odlučuje sa na tužbe po ovom osnovu. Svako ko je uzeo bilo koji kredit u poslednjih 15 godina ima pravo na ovu tužbu, jer ono ne zastareva, kažu u Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva.

434

Naknade obradu kredita su banke, prema našem Zakonu o obligacionim odnosima, nezakonito zaračunavale građanima i svako ko je uzeo bilo koji kredit u poslednjih 15 godina, isplatio ga ili ne, ima pravo na tužbu po osnovu troškova obrade kredita, kažu u Efektivi koja je za svoje članove obezbedila besplatnu pravnu pomoć.

“Znači za zaračunavanje ovih troškova obrad ekredita svi članovi efektive mogu da nam se obrate, da donesu potrebnu dokumentaciju, to je pre svega ugovor u kome se vidi da je taj trošak zaračunat i plaćen i naši advokati onda preuzimaju dalje to i podnose tužbe. Oni koji tuže nemaju nekog troška, osim sudske takse koja se tokom procesa ispostavi”, rekao je Boško Cerović iz ovog udruženja.

On je dodao da građani mogu banke da tuže bez obzira na iznose kredita i provizija koji su ima naplaćivane ili još uvek naplaćuju, te da će im se to na kraju svakako isplatiti.

“S obzirom da te naknade u startu i nisu bile tako male, one su uzimane procentualno od visine kredita, što je još jedna nezakonitost, s obzirom da se, praktično, vrši isti posao za kredit koji je u iznosu od hiljadu evra ili pedeset hiljada evra, a banke su uzimale, recimo 1% od vrednosti kredita”, naveo je Cerović.

Procena je da su u poslednjih 15 godina banke u Srbiji, na osnovu provizije za obradu kredita od građana i privrede naplatile više od 100 miliona evra. Tuži se za povraćaj tog novca, uz pripis zatezne kamate, a u Efektivi navode da su sve presude do sada dobijene i podsećaju da njihovi članovi, osim sudske takse, nemaju drugih troškova u procesu.

“Ovde se plaća sudska taksa zato što su ovi klijenti pokriveni Zakonom o zaštiti korismika finansijskih usluga, oni ne spadaju u potrošače u tom smislu. Tako da se ovde plaća sudska taksa i za tužbu gde je neko oštećen i za 100 evra, ali su te sudske takse minimalne. One se za iznose od 100.000 dinara kreću od dve do šest hiljada dinara, preko 100.000 dinara idu od, recimo, 12.000 do 18.000 dinara. To se plaća, ali to se refundira na kraju”, pojasnio je Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja Efektiva.

Činjenica da potrošač koji je oštećen za vrednost spora do 500.000 dinara ne plaća sudsku taksu, a da je korisnik bankarske usluge koji je oštećen za bilo koji iznos plaća, zaključio je Gavrilović, još je jedan argument koji govori u prilog tome da su korisnici finansijskih usluga diskriminisani i na ovaj način.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.