Edukacije đaka o energetskoj efikasnosti

VIDEO K9: Na Svetski dan energetske efikasnosti u novosadskoj Osnovnoj školi „Vasa Stajić“ počele se prve radionice sa ovom temom kroz koje će proći 1.200 učenika osmih razreda škola Južnobanatskog okruga.

0
32

Prva od 45 radionica osmišljenih u svrhu edukacija učenika osmih razreda osnovnih škola u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije održana je danas u u Osnovnoj školi „Vasa Stajić“ u Novom Sadu.

Ova aktivnost realizuje se u okviru programa Nemačke razvojne saradnje, GIZ, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a edukacije sprovodi Udruženje građana E-NERGIJA u 20 škola u Južnobačkom okrugu, pojedinačno za svako odeljenje osmog razreda u okviru redovne nastave iz predmeta Tehnika i tehnologija.

Cilj ovih radionica je da se učenici upoznaju sa obnovljivim izvorima energije i njihovom upotrebom i energetskom efikasnošću, odnosno merama energetske efikasnosti i neophodnošću njihove primene.

„U okviru radionica najviše pažnje će biti posvećeno solarnoj energiji i sistemima za njenu eksploataciju kao i energetskoj efikasnosti i merama za njeno sprovođenje. Praktični deo radionica, koji obuhvata sastavljanje maketa električnih automobila sa različitim tipovima izvora energije, će učenicima prikazati mogućnosti primene solarnih ćelija, kondenzatorskih baterija i vodoničnih gorivnih ćelija.
Na ovaj način će se učenici bliže upoznati sa oblašću obnovljivih izvora energije, sa ciljem da se probudi njihova radoznalost i inicira diskusija i njihovo razmišljanje o budućim profesijama u okviru energetskog sektora usmeri ka ovoj tematici,“ objašnjava prof. dr Filip Kulić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koji je i koordinator projekta ispred Udruženja E-NERGIJA.

Broj radionica i škola u Južnobanatskom okrugu u kojima će biti održane edukacije nije konačan i verovatno će paralelno sa sprovođenjem radionica biti proširen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.