Edukacija nastavnika i učitelja o bezbednosti đaka u saobraćaju

U Novom Sadu danas je počeo stručni skup „Nastavnik kao uticajni faktor na bezbednost dece u saobraćaju“ i „Učitelj kao uticajni faktor na bezbednost dece u saobraćaju“ koji organizuje Centar za unapređenje bezbednosti saobraćaja i kompanija „Andzor engineering“ uz finansijsku podršku Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Novog Sada. 

772

Skupovi su akreditovani od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije i namenjeni su učiteljima i nastavnicima zaposlenim u školama na teritoriji Grada Novog Sada. Načelnik Gradske uprave za saobraćaj i puteve Đorđe Basarić prisustvovao je stručnom skupu. 

“Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu, doneo je program za 2017. godinu u kojem je program edukacije kako dece, tako i njihovih edukatora, učitelja i nastavnika veoma zastupljen. Početkom oktobra počela je obuka školske dece od prvog do četvrtog razreda na Novosadskom sajmu, sa preko 16.000 đaka sa teritorije opštine Novi Sad, da bi potom prešli i na edukacije učitelja i nastavnika. Istraživanja su pokazala da veoma veliki broj dece strada u uzrastu od devet godina, i to nije slučajno jer tada samostalno kreću u školu. Samo kvalitetnom edukacijom možemo doprineti rešavanju ovog problema i upravo je zato veoma važno da u nju budu uključeni učitelji i nastavnici”, rekao je Đorđe Basarić.

Načelnica Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš je istakla da je stručno usavršavanje nastavnika i učitelja veoma bitno u procesu unapređenja nastave.

“Gradska uprava za obrazovanje podržava ovakve obuke koje imaju za cilj podizanje svesti o bezbednosti naših najmlađih u saobraćaju, a permanentene edukacije dece mlađeg uzrasta doprinose unapređenju saobraćajne kulture i bezbednosti u saobraćaju”, rekla je Lidija Tomaš.

Direktor Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Dragan Jovanović je rekao da je još od sedamdesetih godina prošlog veka jedan od najvažnijih zadataka u okviru društvene zajednice bezbednost dece u saobraćaju.

“Ovaj zadatak je još izazovniji i složeniji danas i neophodno je učešće svih subjekata društvene zajednice kako bi se taj cilj i ostvario. Učitelji i nastavnici su svakako najbitniji u prenošenju znanja kod dece o saobraćaju, a cilj ovih stručnih skupova jeste usvajanje novih znanja i metoda u predavanju koji mogu doprineti povećanju bezbednosti dece u saobraćaju”, rekao je Dragan Jovanović.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.