Edukacija – najbolja prevencija

VIDEO K9: Nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile našu zemlju u maju 2014. godine, organizacija Caritas Srbije odlučila je da kroz svoje aktivnosti pripremi zajednicu za bolji odgovor u slučaju elementarnih nepogoda. Tim povodom je ova organizacija pokrenula projekat pod nazivom „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda“, koji je spovela sa Caritas-om Austrije i Ministarstvom unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije Republike Srbije. U ovim aktivnostima je učestvovao i Caritas Dekanata Novi Sad.

0
621

Program koji je sproveo Caritas Dekanata Novi Sad u okviru projekta „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda“, bio je osmišljen kao lutkarska predstava pod nazivom „Herman u potrazi za savršenom školjkom“.

Projekat je obuhvatao predavanja za učenike romske nacionalnosti nizih razreda na temu Zaštita životne sredine i prevencija posledica prirodnih nesreća. Cilj projekta je podizanje svesti i priprema za adekvatno reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

“Projekat se sastoji iz više aktivnosti. Jedna od aktivnosti su bile radionice u školama koje su se sastojale od interaktivnog predavanja uz korišćenje nastavnog sedstva Vežbanke „Hermana“. Takođe, u okviru radionice su bile i lutkarske predstave pod nazivom „Herman u potrazi za savršenom školjkom“ i imali smo kvizove na kojima su deca odgovarala na pitanja koja su vezana za elementarne nepogode i za zaštitu životne sredine”, rekla je Anita Govlja iz Caritas Novi Sad.

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sprovedeno je 20 radionica. Nastavnik u grafičkom studiju Peter Tot je sa učenicima kreirao lutkarsku predstavu pod nazivom „Herman u potrazi za savršenom školjkom“.

“U ovome je učestvovalo 25 učenika, osoba sa invaliditetom, a značajno je to što su osobe sa invaliditetom svojim mlađim drugarima romske populacije učinili zadovoljstvo da ta predstava bude njima zanimljiva kao jedan kvalitetan edukativni materijal. To je spoj dve inkluzije i značaj svega toga”m kazao je Tot.

 

“Radionice su bile namenjene učenicima od prvog do četvrtvog razreda i prilagođene njihovom uzrastu. Smatramo da je tema bila važna. Nakon toga smo imali kviz znanja gde smo videli da su deca osnovne stvari o ovoj temi usvojila”, istakla je Ljiljana Lekić, romski pedagoški asistent.

 

Projakat Caritasa Dekanata Novi Sad sproveden je u okviru projekta koji Caritas Srbije realizuje na nivou Republike od 2014. godine.

“U toku realizacije je sproveden veliki broj aktivnosti, koje su za cilj imale da se stanovništvo i društvo pripremi za predstojeće rizike koji mogu da nastanu usled nastanka neke prirodne katastrofe. Cilj je da se podigne svest društva o neophodnosti prevencije i pripreme, kao i da se edukuju i obuče za preuzimanje prvih aktivnosti samozaštite i zaštite svojih najbližih”, navela je Jovana Lončarević iz Caritas Srbija.

Aktivnosti su realizovane sa Romskom populacijom koja zivi na teritoriji Novog Sada, Subotice i opštine Vrbas. Projektom je bilo obuhvaćeno više od 1.000 ljudi u 7 romskih naselja, a u radionicama je učestvovalo oko 1000 dece i 40 učitelja, nastavnika, psihologa, defektologa i romskih pedagoških asistenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.