Edukacija mladih o HIV-u

VIDEO K9: Grupa okupljena u Omladini JAZAS-a kroz predavanja i edukacije pomaže mladima kako HIV ne bi bio tabu tema. Ova grupa ima za cilj da skrene pažnju na prevenciju i pravovremeno testiranje na ovu bolest.

0
420

Omladina JAZAS-a je u brojnim srednjim školama i na fakultetima održala predavanja u okviru programa vršnjačke edukacije.

Najveći deo edukatora ima velika znanja iz oblasti HIV-a stečenu u zemlji i inostranstvu.

“Deo vršnjačke edukacije jeste da vršnjaci prenose mladima svojim odeljenjima koji su tu negde sličnih godina i godišta, tako se ostvaruje bolja komunikacija. Jer mladi retko žele da poslušaju nekog starijeg i autoritet, dok vršnjak ne skrene pažnju na ovako bitne stvari. Mi vučemo u dva smera prvenstveno bolesti zavisnosti, prvencija HIV-a. Drže se edukacije za sedmi, osmi razred, srednje škole, a sad smo počeli i studentima da ponekad držimo tribine”, rekao je Strahinja Tijanić iz JAZAS-a.

Udruženje godišnje održi oko 200 edukacija na nivou Novog Sada, a koncept je takav da se uglavnom radi sa jedinim razredom koji broji od 20 do 30 mladih ljudi.

“Jedno predavanje traje oko 45 minuta, jedan školski čas. Dolaze uglavnom dva edukatora u odeljenje. Koncept je isti, možda se malo razlikuje BZ edukaciju i za HIV edukaciju, obrađuju se drugačije tamo tako da se mora pristupiti na različite načine. HIV edukacija je malo više interaktivna od BZ edukacije”, navela je Teodora Petković, volonterka “JAZAS”-A.

U svetu godišnje umre oko 2 miliona ljudi od bolesti HIV-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.