EBRD pomaže energetsku efikasnost u APV

VIDEO K9: Vojvodina počinje sa unapređivanjem energetske efikasnosti javnih objekata, rečano je danas u Pokrajinskoj vladi nakon potpisivanja Mandatnog pisma o pretfinansiranju projekata iz ove oblasti sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

0
7

Mandatno pismo o pretfinansiranju projekata unapređivanja energetske efikasnosti javnih objekata u Vojvodini potpisali su danas u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolonđeli.

Time su se, kako je rečeno, stekli uslovi za zaduživanje kod EBRD za sanaciju energetske efikasnosti u 80 javnih zgrada na teritoriji Pokrajine, a reč je o projektima kojima bi bile ostvarene značajne uštede za električnu energiju i grejanje u obrazovnim, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama.

„Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, stvorili smo uslove da povučemo značajna finansijska sredstva, u visini od 12 miliona evra, uz grant od milion evra kao i 450.000 evra za izradu projektne dokumentacije i nadzor projekta. Ova sredstva namenićemo za rekonstrukciju objekata i obezbeđivanje zelene energije, što će dovesti i do smanjivanja troškova lokalnih samouprava i pokrajinske adminstracije“ kazao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Prema njegovim rečima, planirano je da u januaru, nakon odluke u Skupštini Vojvodine bude pokrenuta procedura, a da u drugoj polovini godine, nakon javnog konkursa, budu potpisani i prvi ugovori. Mirović je dodao da je planirana saradnja sa EBRD i na drugim projektima sa akcentom na oblasti vodosnabdevanja.

„Ovo je veoma važan projekat i velika šansa za Vojvodinu jer će se time omogućiti saomoodrživost objekata koji će biti obuhvaćeni sanacijom energetske efikasnosti, a samim tim ostvariće se i uštede u pokrajinskom budžetu“, izjavio je regionalni direktor EBRD Mateo Kolonđeli.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.