DZNS: Stigli testov i za decu i HPV vakcine

VIDEO K9: Testovi za brzo otkrivanje akutnih respiratornih infekcija kod dece, kao i vakcine protiv HPV stigle su Dom zdravlja Novi Sad koji je pozvao roditelje da kod izabranog pedijatra prijave decu za vakcinaciju.

0
13

Testovi za brzo otkrivanje akutnih resporatornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina stigle su u Službu ambulante zdravstvene zaštite dece Doma zdravlja „Novi Sad“ početkom novembra, saopšteno je iz ove ustanove.

Ovi testovi služe za otkrivanje Influence A i B, respiratornog sincicijalnog virusa i SARS KoV2 za čiju je nabavku iz budžeta Grada izdvojeno 20 miliona dinara. Nabavka 8.000 testova realizovana je u okviru projekta „Podrška epidemiološkom nadzoru nad akutnim respiratornim infekcijama u Gradu Novom Sadu u sezoni 2021/2022 godine“ koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Do sada je, prema rečima član Gradskog veća za zdravstvo, dr Dragana Stajića, testirano 42 dece i utvrđeno je da sa velikom pouzdanošću pedijatar može da utvrdi etiološke uzroke infekcije i da, samim tim, brže i kvalitetnije odredi vid terapije.

Stajić napominje da su u Dom zdravlja takođe stigle i četvorovalentne vakcine „Gradasil“ HPV infekcija, te pozvao roditelje da se informišu i svoju decu od 12 do 18 godina prijave kod izabranog pedijatra za vakcinaciju.

Novi Sad je, inače, jedina lokalna samouprava koja je u svrhe vakcinacije protiv HPV-a izdvojila 15 miliona dinara za besplatnu vakcinaciju dece, a najveće interesovanje je, kaže Stajić, kod dece uzrasta od 12 do 15 godina. Podsetimo, virus humanog papiloma je jedan od najvećih uzročnika pojave raka grlića materice i drugih oblika karcinoma od kojih u našoj zemlji godišnje umre oko 600 žena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.