DZNS podseća na službe koje se bave prevencijom i radom sa mladima

U vremenu kada naša zemlja proživljava najcrnje dane, u obavezi smo da još jednom podsetimo građane na službe koje se bave prevencijom i radom sa najmlađima, a sve u svrhu psihološke pomoći i osnaživanja, rečeno je u saopštenju Doma zdravlja Novi Sad povodom tragičnih događaja u našoj zemlji.

0
27
FOTO/RTV

Savetovalište za mlade koje sledeće godine obeležava 20 godina rada, Razvojno savetovalište, predavači u okviru Škole roditeljstva i Škole za bake i deke, psiholozi, kao i psihijatri na raspolaganju su svima onima kojima je potrebna takva vrsta pomoći, kažu iz Doma zdravlja Novi Sad.

Služba za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja „Novi Sad“ je 01.11.2004. godine osnovala Savetovalište za mlade sa ciljem prevencije rizičnih ponašanja kod mladih uzrasta od 7 do 19 godina.

Rad Savetovališta zasniva se na osnovnim principima primarne prevencije, u prvom redu vaspitno-edukativnom radu, promotivnim aktivnostima usmerenim ka unapređenju zdravlja adolescenata, sticanju veština za uspostavljanje lične odgovornosti za sopstveno zdravlje, a samim tim i za zdravlje drugih.

Rad Savetovališta baziran je na multidisciplinarnom pristupu i čine ga: specijalista socijalne medicine, psiholozi, pedagog, specijalisti strukovne medicinske sestre, a po potrebi se uključuju i lekari drugih specijalnosti kao konsultanti: pedijatar, juvenilni ginekolog, urolog, psihijatar, dermatolog i drugi.

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece radi i Razvojno savetovalište čija osnovna delatnost jeste praćenje, podsticanje i unapređenje mentalnog i govorno- jezičkog razvoja dece, dovoljno je da roditelj/staratelj razgovara sa izabranim pedijatrom koji će ga uputiti u način rada savetovališta.

Škola roditeljstva i Škola za bake i deke je sastavni deo Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja. Škole funcionišu putem predavanja kojima prisustvuju naše buduće mame sa svojim partnerima, gde zajednički govorimo o nedoumicama koje donosi roditeljstvo.

Cilj Škole za bake i deke je unapređenje zdravlja porodice koja je osnovna ćelija svakog društva i koja je u savremenom trenutku izložena mnogostrukim uticajima.

Prevencija poremećaja iz spektra mentalnog zdravlja podrazumeva suzbijanje faktora rizika i istovremeno jačanje zaštitnih faktora. Vaspitno delovanje u porodičnom, školskom i socijalnom okruženju, jeste značajna odrednica ponašanja, učenja i uspeha dece i mladih. Bez obzira o kom uzrastu je reč, roditelji, vaspitači, učitelji i nastavnici i šira društvena zajednica, od rođenja deteta, kroz odrastanje i sazrevanje, na direktan ili posredan način prilaze detetu/učeniku.

“Onog trenutka kada se pojave prepreke, i kada roditelji/staratelji postanu svesni da postoji problem u dečijem ponašanju, često traže odgovor na pitanje gde su pogrešili. U tom traganju za uzrocima naši stručnjaci stoje im na raspolaganju”, navodfi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.