Džepni pankreas

VIDEO K9: U Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Vojvodine već deset godina oboleli od dijabetesa tipa 1 dobijaju u terapiji insulinsku pumpu. Povodom višegodišnjeg iskustva Klinike u lečenju pacijenata primenom insulinske pumpe, održana je konferencija na ovu temu.

0
1059

Insulinsku pumpu ima 90 odraslih obolelih, a još njih od petoro do desetoro su u postupku dobijanja, kažu na Klinici.

Terapija insulinom imitira prirodno stanje, odnosno fiziološki proces. Oni koji ne mogu to da postignu drugačijom terapijom, dobijaju insulinsku pumpu, navode u Klinici.

“Danas, naši pacijenti su u prilici da koriste najsavremenije aparate insulinske pumpe i tako primenjuju najsavremeniju insulinsku terapiju, a sve u cilju poboljšanja stanja glikoregulacije, koja u perspektivi smanjuje nastanak komplikacija šećerne bolesti. Sa druge strane ovakav nadzor nad stanjem glikemije, omogućava i poseban kvalitet života ovih bolesnika”, rekla je prof. dr Edita Stokić, pomoćnica direktora KCV-a.

Insulinska pumpa predstavlja najsavremeniji vid lečenja obolelih od dijabetesa tipa 1. Pumpa tokom 24 časa isporučuje insulin, navode u Kliničkom centru i dodaju da postoji mogućnost podešavanja preko 40 različitih brzina insulina, shodno potrebama pacijenta, čime se postiže bolja glikoregulacija, što je osnovna prednost terapije insulinskom pumpom.

“Nakon dobijanja insulinske pumpe, pacijent se ponovo vraća u tercionu ustanovu gde se obavlja edukacija za ovaj vid lečenja. Pacijenti se najčešće hospitalizuju u trajanju od 5 do 7 dana. Znači, savladaju tehniku korišćenja insulinske pumpe i nakon toga ih puštamo kući uz naravno vrlo intenzivne kontrole u narednih par meseci, što je u stvari period i adaptacije pacijenta na novi vid terapije i, praktično, naše upoznavanje sa pacijentom, korekcija terapije, fino titriranje doze insulina, reedukacija pacijenta i tako dalje”, navodi prof. dr Milena Mitrović iz Dnevne bolnice Klinike za endokrinologiju.

Lekar Đorđe Popović objasio je da je pumpa aparat veličine pejdžera, koji se sastoji iz softvera i rezervoara u kojem se čuva insulin. Takođe tu je i infuzioni set, kateter i kanila, koja se plasira u tkivo. Plasira se na butine, podlakticu, prednji trbušni zid ili zadnjicu, a aparat se pričvrsti na delove odeće ili veš. Sistem stalno prati nivo šećera u krvi i skoro idelano dozira insulin, dodaje Popović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.