DZ NS: Stiglo oko 10 000 doza vakcina protiv gripa

VIDEO K9: Krajem septembra Dom zdravlja Novi Sad dobio je skoro deset hiljada doza vakcina protiv gripa, što nešto malo više doza u odnosu na prošlu godinu.

0
605

Distribucija 9800 doza vakcina protiv gripa koje su krajem prošle sedmice stigle u Dom zdravlja Novi Sad počele su da se distribuiraju odmah, saopštio je Dom zdravlja.

STIGLE VAKCINE PROTIV GRIPA
“U celom svetu, osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane ’’SPLIT’’ vakcine. Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.”

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV, zatim svim osobama starijim od 65 godina života, svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene, svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama kao i licima zaposlenim u javnim službama.

Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, navode u Domu zdravlja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.