DW: Hrvatska policija izbeglice tuče daleko od kamera

Sve je više svedočenja o policijskom premlaćivanju, pljačkanju i proterivanju izbeglica iz Hrvatske, piše danas Dojče vele.

229

MUP, kako navodi, zvanično to negira, a novinari se žale da im nije omogućeno da valjano izveštavaju o dešavanjima na granici. 

Nastavlja se zaoštravanje odnosa hrvatske policije i medija oko pitanja tretmana izbeglica zatečenih u nelegalnom prelasku državne granice. Premda svedočanstva brojnih izbeglica još od 2016. godine potvrđuju eskalaciju policijskog nasilja, ona se iz MUP i dalje zvanično negira.

Najnoviji slučaj bila je reakcija sindikalnih predstavnika hrvatske policije u kojoj se ističe da mediji stvaraju pogrešnu sliku. Reakcija je odjeknula kad se Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oglasilo da mediji ne bi trebalo da pišu „lepo“, kao što im sugerišu policijski sindikalisti, nego u skladu s pravilima struke.

Predsednik Sindikata policije Hrvatske (SPH) Dubravko Jagić se kao predstavnik najvećeg sindikata policije pak ograđuje od saopštenja Sindikata policijskih službenika. „Molimo da se SPH ne meša sa drugim sindikatima jer je SPH oduvek imao i imaće dobru saradnju i odnos s medijima, nikad ne sumnjajući u njihovu etičnost i profesionalnost.“ (DW)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.