Dveri: Proglasiti Kosovo i Metohiju okupiranom srpskom teritorijom!

VIDEO K9: Građani Srbije ostali su uskraćeni za informaciju šta se zapravo desilo na Kosovu i Metohiji a povodom poslednje održanih izbora, rekao je u emisiji Otvoreni ekran predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović. Nisu to bili nikakvi lokalni izbori, rekao je on, navodeći da lokalne izbore u državi Srbiji može da raspiše samo predsednik Narodne skupštine Srbije, što ovaj put nije bio slučaj.

0
1054

Poslednje održani izbori na KiM nisu bili raspisani u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, već po Ustavu i zakonima samoproklamovane takozvane nezavisne, lažne, države Kosovo, rekao je lider Dveri i narodni poslanik Boško Obradović.

“Dakle ovo su šiptarski lokalni izbori, raspisani po njihovim zakonima i praktično su predstavnici Srba učestvovali u nečemu što je priznanje nezavisnog Kosova i to je najveći problem sa ovim izborima, i to je ono što ne može da se čuje na velikim medijima, da mi učešćem na ovakvim lokalnim izborima praktično priznajemo institucije nezavisnog Kosova, kao što su i srpski predstavnici sa takozvane, Srpske liste, koji su podržali i izbor Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja za predsednika Vlade, isto tako položili zakletvu na tom Ustavu Kosova, odnosno na tom Ustavu nezavisne države. To je nešto o čemu vi ne možete da budete informisani u našim medijima već se to predstavlja kao neka borba za srpski interes i to se naziva nekom Srpskom listom,  a praktično je istina da je to Vučićeva, odnosno SNS lista, koja je ušla u vlast sa separatističkom vladom na čelu sa ratnim zločincima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem”, rekao je Obradović. 

Dveri smatraju da je ove izbore trebalo bojkovati i na taj način zaštiti interese Srbije, jer učešće znači priznanje lažne države.

“Zašto nemamo loaklne izbore raspisane po našem zakonu, odnosno kako su pre četiri godine ukinute institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji, posebno na severnom delu, gde u u potpunosti važile sve naše institucije, setite se kako su tada ukinute četiri srpske opštine i kako je sever Kosova praktično nateran da se uklopi u sistem lažne države Kosovo. Dakle, mi smo se toga odrekli, nije neko nas na to mogao naterati i to je naš osnovni problem sa ovom vlašću na čelu sa SNS i Aleksandrom Vučićem – zašto dakle oni saučestvuju u stvaranju nezavisnog Kosova”, naveo je lider Dveri. 

Obradović smatra i da je priča o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu samo samo pritisak sa Zapada da se pitanje Kosova mora rešiti.

“Kako će ga rešiti? Pa samo tako što će priznati nezavisno Kosovo, odnosno što će omogućiti nezavisnom Kosovu ulazak u Ujedinjene nacije. To je ono što se od nas u ovom trenutku traži i oni sada traže među Srbima onoga ko želi na to da pristane. Aleksandar Vučić je očito krenuo tim putem i videćemo kako će se to završiti”, istakao je Obradović. 

Do potpisivanja Briselskih sporazuma, koje Obradović smatra antiustavnim, Srbija je bila prisutna na Kosovu i Metohiji sa svojim institucijama, a naročito na severu, rekao je on, navodeći da su Dveri protiv pregovora o Kosovu i Metohiji u Briselu, smatrajući da će uslov za ulazak u EU biti priznanje Kosova.

Stoga, pregovore treba vratiti u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija koji radi po osnovu Rezolucije 1244 i gde se svaka tri meseca podnosi izveštaj o stanju na Kosovu.

“Mi smatramo da treba proglasiti da je teritorija KiM pod okupacijom, dakle da je deo naše teritorije nije pod našom ustavno-pravnom, vojnom i svakom drugom političkom nadležnošću, što jeste činjenica, da je pod okupacijom stranih trupa, i da mi objavimo svetu da je taj deo naše teritorije pod okupacijom. Zašto je to važno? Zato što sui onda potpuno drugačiji pregovarački i svi drugi procesi, jer to mi trajno obeležavamo tu teritoriju kao našu, koja je privremeno pod okupacijom, kada se promene svetske okolnosti, ona će ponovo biti vraćena u anšu punu ustavno-pravno nadležnost. I druga stvar, veoma karakteristična i zanimljiva, na kojoj do sada niko nije insistirao, i mi prvi to tražimo, a ona stoji u Rezoluciji SB UN 1244, da mi imamo kao država pravo na povratak do 1000 naših pripadnika, našeg osoblja na KiM, koji bi bili u funkciji zaštite naših manastira, pregovora i komunikacije sa stranim mirovnim misijama i zaštite naših granica”, objasnio je on. 

Obradović kaže da je ova rezolucija svaki put bila odbačena i nije bila na dnevnom redu Narodne skupštine, čime je vlast zapravo pokazala da ni ne želi pravi unutrašnji dijalog i da je priča o tome samo obična farsa, naveo je Obradović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.