Dveri: Odmah ukinuti štetnu autonomiju Vojvodine

"Bolje sprečiti nego lečiti - kaže naš narod! Zato ukinimo autonomiju Vojvodine kao ekonomski štetnu i politički suvišnu!" - traži Ivan Kostić, član Starešinstva Pokreta Dveri i koordinator za severnu Srbiju.

1328

Nakon što je Ustavni sud Srbije doneo odluku da su pojedine odredbe Statuta Vojvodine protivustavne i da se u roku od šest meseci moraju uskladiti sa Ustavom Srbije, Pokret Dveri se oglasio sa stavom da je jedino rešenje ovog problema ukidanje ove nepotrebne i veštačke komunističke tvorevine, koja će, dok se ne ukine, uvek predstavljati potencijalno političko žarište u Srbiji i povod za dalje razjedinjavanje srpskog nacionalnog i državnog korpusa.

Oni navode da je odluka Ustavnog suda “dobra vest” s obzirom koliko su se vladajuće strukture u proteklom periodu trudile da Vojvodini pripišu određena prava koja ona nikad nije imala, a koja će nekome u budućnosti poslužiti da od autonomije nakon toga zatraži i atribute državnosti.

Međutim, naglašavaju da je ova odluka proizvela veliko nezadovoljstvo među članovima vladajućih struktura u Vojvodini, koji govore da „država Srbija još uvek nije u stanju da iskorači iz jednog centralističkog modela upravljanja“.

[quote_box_center]Mi moramo postaviti pitanje: zašto je Ustavni sud doneo odluku da se ostavi rok od šest meseci da se te odredbe usaglase sa Ustavom?[/quote_box_center]

Kao razlog navode mogućnost da se ostavi nada autonomaškim strukturama u liku DS, LSV i SVM da će u narednih šest meseci možda doći do promene Ustava Srbije (ako dođe do koalicije SNS i DS), gde bi Vojvodina umesto dosadašnjih prava dobila još više nadležnosti koji će je još više izolovati od Beograda i Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.