Dve vrsti pomoći u poljoprivredi

VIDEO K9: Vojvođanski poljoprivrednici će ove godine imati na raspolaganju do 10 milijardi dinara namenjenih investicijama preko bespovratnih sredstva.

445

Do ovih sredstava mogu doći putem pokrajisnkog serketarijata za poljoprivredu, ili putem Razvojnog fonda vojvodine. Krediti su namenjeni ulaganjima kako u ratarstvo, tako i u povrtarstvo, voćarstvo ali i vinogradarstvo.

Ovakva vrsta pomoći jedinstvena je je na teritoriji čitave srbije, a predstavlja model Evropske unije.

Prema njegovim rečima, pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će ove godine dodeljivati bespovratna sredstva namenjena investicijama, za šta je obezbeđeno 2,5 milijardi dinara.On je precizirao da sekretarijat poljoprivrednicima refundira od 30 do 60 odsto vrednosti investicije koje mogu biti iz oblasti navodnjavanja, prerađivačkih kapaciteta, te projekata u povrtarstvu, stočarstvu i voćarstvu, uz pomoć staračkim domaćinstvima koja daju zemljište u zakup.

Drugi način na koji poljoprivrednici mogu realizovati ove investicije jeste Razvojni fond Vojvodine, naslednik nekadašnjeg Fonda za razvoj, koji je tokom 12 godina postojanja plasirao više od 150 miliona evra u poljoprivredna gazdinstva.

Na raspolaganju je 400 miliona dinara, a konkursi će biti otvoreni sve dok se sva sredstva ne povuku. Sredstva su namenjena ratarstvu, odnosno nabavci mehanizacije, priplodnog materijala, zalivnih sistema, podizanju voćnjaka, vinograda, staklenika, plastenika, podnih skladišta i slično.Dodatnu prednost, po njenim rečima, predstavljaju i kamatne stope koje su na nivou od tri do četiri odsto na godišnjem nivou. Maksimalni iznos kredita za poljoprivrednike je 10 miliona dinara, a garancija je ili bankarska, ili hipoteka na zemljište.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.