Dve decenije Kredarice

VIDEO K9: Udruženje Slovenaca "Kredarica" je nedavno svečano obeležilo dve decenije uspešnog delovanja na ovim prostorima. Kredarica u Novom Sadu postoji od 1997. godine, a kako kažu u ovom Udruženju, iz dana u dan ih je sve više.

0
466

Osnovni program rada udruženja je razvijanje odnosa sa Slovencima u Novom Sadu, Vojvodini, Srbiji i da očuvaju slovenačku kulturu i jezik, te da članove informišu o događajima u Sloveniji.

“Ovom prilikom bih predstavila društvo slovenaca “Krederica” koje je nastalo pre 20 godina. Smatra se prvim slovenačkim društvom u Srbiji. I tim povodom smo proslavili dvadesetogodišnjicu, baš na slovenački kulturni praznik 8. februara, gde smo imali svečanu akademiju u prostorijama Srpskog narodnog pozorišta”, podsetila je Elza Ajduković, predsednica Udruženja Slovenaca “Krederica”.

Na svečanoj akademiji je, uz prigodan muzički i kulturno-umetnički program, emitovan i interesantan dokumentarni film „Društvo Slovenaca Kredarica u Novom Sadu – Prvih dvadeset godina“.

“Najvažnije što smatramo kao posebno je negovanje slovenačkog jezika, kroz nastavu slovenačkog jezika, koje finansira Ministarstvo za obrazovanje i Zavod za školstvo republike Srbije. Tu imamo posebno obučenu učiteljicu iz Slovenije koja naše potomke i sve koji su naši članovi slovenački podučava”, navela je Ajduković.

Prema njenim rečima, udruženje ima i hor u kojem svi članovi mogu da se oprobaju u pevanju, a i da se druže. Pored toga, hor obilazi gradove širom Srbije, a i Slovenije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.