Dva abortusa na jedno novorođenče

VIDEO K9: U Srbiji ne postoje tačni podaci o broju abortusa, ali prema istraživanju Instituta "Batut" godišnje se uradi skoro 17.000 prekida trudnoće. Stručnjaci pretpostavljaju da je broj prekida trudnoće dva puta veći nego porođaja, što je alarmantno. Najviše žena abortira između 25. i 34. godine, dok žene mlađe od 20 godina prekidaju trudnoću u 3,7 % slučajeva.

809

Profesor doktor Tihomir Vejnović, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV, kaže da, prema zvaničnim podacima, broj abortusa je 1,1 u odnosu na porođaje, a sumnja se da je taj broj i duplo veći u odnosu na živorođenu decu.

Problem je što podaci o prekidu trudnoće nisu u jednom registru. Abortusi u oko 10 % slučajeva rade na državnim klinikama, a svi ostali na privatnim.

“Prema nekim istraživanjima je to samo vrh ledenog brega, zato što se ne prijavljuju svi prekidi trudnoće, odnosno svi abortusi. Smatra se da realno, u životu, u praksi je taj broj nažalost mnogo veći i po nekim podacima da na jedan porođaj, odnosno na jedno živo rođeno dete dođe blizu dva prekida trudnoće”, naveo je Vejnović.

Vejnović dodaje da je ista situacija u celom regionu kada je u pitanju prekid trudnoće. Osnovno pitanje je zašto se žene odlučuju na prekid trudnoće i da li na takav postupak utiče ekonomska situacija ili needukovanost žena i njihovih partnera.

“Suština je da je prekid trudnoće vid kontracepcije. To je ono gde se mi stručnjaci trudimo da promenimo tu vrstu svesti kod pacijenta, odnosno porodica. Znači, prekid trudnoće, odnosno abortus, ne bi trebalo da bude vid kontracepcije”, istakao je Vejnović.

On smatra da je zaštita reproduktivnog zdravlja žene jedna od najvažnijih stvari i da se one moraju edukovati kako bi pravovremeno i planski osnivale porodicu.

“Zbog toga se uvodi već i u osnovne škole seksualno obrazovanje, srednje škole i na fakultet i mislim da je to jedini pravi put da se smanji stopa abortusa uopšte, ne samo u Srbiji i Vojvodini, nego i u regionu”, rekao je Vejnović.

Prekid trudnoće nosi rizik od jedan do tri posto da žena više neće moći da rađa. Vejnović kaže da u Srbiji 15 do 20 posto roditelja ne može da ostvari svoju želju, da imaju dete, što je alarmantno. U tom procentu imaju učešće i posledice prekida trudnoće do tri posto.

U Betaniji se godišnje obavi 6.500 porođaja i 25.000 pregleda trudnica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.