Duž Futoškog puta posađeno 109 stabala

"Gradsko zelenilo" je ove nedelje u cilju formiranja takozvanog sekundarnog drvoreda na Futoškom putu, duž ove saobraćajnice posadilo 109 stabala.

0
42

Posađeno je 79 koprivića, 30 piramidalnih bagrema, kao i 600 komada sadnica ukrasnog šiblja, prenosi portal 021.rs.

Novi drvored će dodatno unaprediti zelenilo na ovoj izuzetno frekventnoj saobraćajnici i još više unaprediti moć apsorpcije izduvnih gasova iz saobraćaja. Podsećamo da je kompletan drvored platana na Futoškom putu, koji je star više od 65 godina, u više navrata podvrgnut specijalnom tretmanu nege, u okviru kog je drveće prihranjeno neophodnim mineralima“, kažu u Gradskom zelenilu.

Prihrana drveća izvršena je specijalizovanim atomizerima koji omogućuju da se rastvor minerala nanese na krošnje odraslog drveća, što mu pomaže da dobije hranljive materije, koje mu nedostaju u gradskim uslovima. 

Briga o drveću i stvaranje uslova za njegov što duži život u urbanim uslovima predstavljaju ključni zadatak Gradskog zelenila. U poslednjih 10 godina na teritoriji grada i prigradskih naselja posađeno je više od 55.000 novih sadnica drveća, a posebnim merama zaštite koje smo mi inicirali, produžen je vek preko 250 stabala na različitim lokacijama u gradu. Uz to, na inicijativu Gradskog zelenila povećan je broj drveća koja su dobila status spomenika prirode treće kategorije“, izjavio je direktor Gradskog zelenila Miloš Egić.

Kako je 021.rs pisaoplatani duž Futoške ulice i Futoškog puta oštećeni su tokom rekonstrukcije pešačko-biciklističkih staza na ovom potezu. 

Usled neopreznog izvođenja radova, oštećeni su korenovi sistemi starih stabala, korenje je “preliveno” debelim slojem asfalta, a 021.rs je otkrio i koliko je stabala posečeno, tretirano i koje su posledice po životnu sredinu.

Pojedina stabla su, osim mehaničkih oštećenja usled radova, obolela i od truleži, zbog čega su stručnjaci preporučili da se ova stabla uklone.

(021.rs)

FOTO/Gradsko zelenilo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.