Duvanski dim smanjuje težinu bebama

VIDEO K9: Trudnice bi trebalo da prestanu da puše dok nose bebu, jer kako navode lekari, duvanski dim direktno utiče na plod i izaziva bolest zavisnosti, a može da utiče i na prevremeni porođaj. Zato bi buduće majke trebalo da poslušaju savete lekara i ostave cigarete.

0
570

Aktivno i pasivno pušenje je apsolutno štetno za sve osobe, pa i za trudnice, navodi dr Ljerka Popv iz Doma zdravlja “Novi Sad” i dodaje da čak i ako puši samo jedan roditelj, duvanski dim, koji je apsolutno štetan tokom trudnoće, utiče na zdravlje i drugog roditelja i bebe.

“Dim cigarete sadrži negde oko 4.000 sastojaka, od kojih od najvećeg značaja su nikotin i ugljen monoksid, a tu su još razni kancerogeni materije, smola. Peko udahnutog vazduha, preko maminih pluća se taj nikotin, ugljen monoksid i svi ostali sastojci prenose preko cirkulacije, preko placente na bebu”, rekla je dr Ljerka Popov, ginekolog akušer.

Prema njenim rečima, u toku trudnoće jedini izvor hrane za bebu je majčin krvotok, tako da beba od samog početka, ukoliko je trudnica pišač, ne dobija sve ono što joj je potrebno, jer se preko krvi dobija kiseonik koji je neophodan za život ploda.

“Ovaj nikotin izaziva sužavanje krvnih sudova, samim tim se smanjuje protok kroz placentu, a samim tim i ptorok kroz samu bebu. Pored toga ugljen monoksid se vezuje na mestima za hemoglobin, na mestima gde bi trebalo da se veže kiseonik i stručno rečeno ta beba je u hipoksiji i dobija mnogo manju koncentraciju kiseonika nego što je potrebno”, navela je doktorka Popov. 

Duvanski dim, osim prevremenog porođaja, može da izazove i spontani pobačaj, a lekari tvrde i to da se bebe izložene duvanskom dimu ne razvijaju onim tempom i dovoljno, a neke se rađaju teške i ispod 2.000 grama.

“Takođe, bebe majki koje su pušile imaju sklonost ka oboljenjima pluća, kao što su bronhitis, bronhijalna asma, kod asmatičara je najopasnije pušenje i savetuje se fizička aktivnost, a nikako pušenje može da dovede do opstruktivnog bronhitisa. To je veoma bitno da svaka mlada mama zna i ukoliko ne može da ostavi pušenje ranije to uradi u trudnoći”, rekla je Popov.

Prema njenim rečima, dete pušača ima šanse da bude pušač, kao i to da deca kada rastu pored roditelja pušača kopiraju ih i kasnije sami postaju pušači.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.