Duvan – pretnja razvoju

VIDEO K9: Poslednji dan u maju u svetu posvećen je zdravlju, a odnosi se na Dan bez duvanskog dima. Zdravstveni radnici na javnim mestima po gradovima promovišu i apeluju na stanovništvo da ostave cigarete i kroz razne preglede kontrolišu zdravlje građana.

0
1159

Na Trgu slobode doktori i medicinske sestre iz Doma zdravlja, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata danas su od 9 do 13 sati građanima kontrolisali nivo šećera u krvi, krvni pritisak, telesnu težinu, kapacitet pluća i zavisnost od duvana, a sve u sklopu Svetskog dana bez duvanskog dima.

“Veoma je bitno da se podigne svest građana da je duvanski dim jedan od glavnih faktora rizika za sve karcinome, a takođe, izaziva i brojne zdravstvene probleme kao što su problemi sa organima za disanje i kardiovaskularni sistem. Ovo se smatra preventivnom ulogom i veoma je bitno da građani shvate da su odgovorni kako za vlastito zdravlje, tako i za zdravlje u svom okruženju”, rekla je dr Ljerka Popov iz novosadskog Doma zdravlja.

Popov napominje da bi zdravstveno-vaspitni rad trebalo da se radi od malena, jer tako edukovane generacije mogu biti nepušači, što jeste težnje svih zdravstvenih radnika, ne samo kod nas nego i u svetu.

“Veliki akcenat se daje deci i mladima, odnosno adolescentima i sa njima se na tu temu radi jer cilj je da ostanu nepušači. Ove godine je Institut za javno zdravlje Vojvodine izradio dva edukativna plakata upravo namenjena mlađoj populaciji i starijoj. Takođe su dostavljene radionice i elektronska bojanka PU “Radosno detinjstvo” i školama da bi se moglo raditi sa decom na prevenciji i podizanju nivoa svesti o štetnosti duvanskih proizvoda.”, naveo je dr Dušan Čanković, specijalista socijalne medicine.

Upotreba duvana povezana je sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”. Visokoj izloženosti duvanskom dimu, a posebno na mestima na kojima pušenje nije zabranjeno – zakonski regulisano, doprinosi i visoka tolerancija društva prema upotrebi duvana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.