Dunavski park – promenada koja je krila ljubav

VIDEO K9: Novosađanima, Dunavski park predstavlja omiljenu oazu mira u srcu Novog Sada. Zavirili smo u prošlost i saznali šta se u najpoznatijem novosadskom parku nekada dešavalo.

0
949

Dolaskom jeseni, ljudi polako napuštaju obale Dunava, a šetnje usmeravaju u ušuškane delove grada, šetališta i parkove.

Dunavski park nekada je bio izlaz iz Novog Sada prema Dunavu, pa time i promenada koja je skrivala ljubav.

“Na ovom mestu je bila promenada. To znači šetalište, gde su stari Novosađani u nekim popodnevnim časovima išli u šetnju i do 1820. imamo prve zapise, da tek 1820. kreće neko uređenje ovog prostora oko Dunavskog parka i oko završetka te Dunavske ulice, najpoznatije i najčuvenije u Novom Sadu. Treba reći da je ovde bio jedan most, a da je sa obe strane bio rukavac Dunava i da je tek negde desna strana gde se nalazi današnja riblja pijaca i gde se nalazi današnji Muzej Vojvodine zasuti tek negde iza Muzeja Vojvodine, tačnije tek negde 1918. godine, posle Prvog svetskog rata. Onda možemo zamisliti kako je to izgledalo nekad”, priča Zoran Knežev, hroničar i publicista.

Vojni orkestar je dva puta nedeljno svirao za Novosađane. Četvrtak je bio namenjen bogatom staležu, dok su nedeljom u muzici uživali šegrti, služavke, kalfe i drugi.

“Interesantno je reći da je ovde bilo čuveno Đačko jezero, gde su mladi Novosađani dolazili da se vozaju na čamcu, gde su se rađale neke prve ljubavi, jer je dosta šumovito ovde bilo, pa su onako mlađi tražili neke skrenute kutke Dunavskog parka gde su mogli da se ljube i da se drže za ruke, što je onda bilo to onako malo lascidnije u ono vreme. Interesantna je priča i ta da se nekada između dva svetska rata, da su se naplaćivale klupe za sedenje u Dunavskom parku. Recimo dva dinara se naplaćivalo sedenje na klupi u Dunavskom parku, a dinar u Futoškom parku”, priča Knežev. 

Reklo bi se da Novosađani danas imaju sreću što vlast ne naplaćuje predah u parku. Ova priča i druge tajne Novog Sada, nalaze se u knjizi Zorana Kneževa, “Novi Sad – priče iz prošlosti”.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.