Dunavski brod mira uplovio u Novi Sad

VIDEO K9: Učesnici projekta Dunavski brod mira - Zajedno i različiti, danas borave u Novom Sadu, u školi Milan Petrović.

0
722

Reč je o projektu koji okuplja mlade iz zemalja sveta, koji putujući tokom Dunava upoznaju bogatstva njegovih obala, ali i stiču znanja i veštine digitalne, medijske i informatičke pismenosti.

Projekat Dunavski brod mira ove godine održava se na obalama Dunava u Srbiji. Počeo je 24. jula i trajaće do 6. avgusta, a okupio je 25 mladih iz 7 zemalja sveta.

Cilj programa je da se mladi upoznaju i steknu osnovna znanja i veštine digitalne, informatičke i medijske pismenosti, kroz putovanje i upoznavanje vrednosti koje ima Dunavska regija.

“Posebno obraćamo pažnju na ljude koji žive uz Dunav, na njihovu tradiciju, na njihovu istoriju i na njihovu povezanost, pa mladi razvijaju interkulturalni dijalog zato što se druže sa mladima različitih nacija, različitih nacionalnosti, upoznaju njihove jezike, njihove običaje i sve ono što oni nose kao deo svog istorijskog nasleđa. Istovremeno upoznaju sve lepote i istorijske i kulturne koje Dunav ima, posebno one najstarije, to su arheološka nalazišta, nalazišta u Vinči i u Lepenskom viru. Mladi ovde istražuju istoriju kulture Evrope staru deset hiljada godina”, naveo je Miomir Rajčević, predsednik Medijskog edukativnog centra.

Program je namenjen mladima između 15 i 25 godina starosti, a ove godine u program je uključeno i 5 učenika škole Milan Petrović.

Osim iz Srbije, učesnici dolaze iz Australije, Turske, Grčke, Italije, Hrvatske, Albanije i Srbije.

“Moje ime je Petar Pece Đorđijevski, ja sam osnivač fondacije za globalni dijalog i organizacije Ujedinjeni u različitostima i ja promovišem interkulturalni dijalog, interreligiozni dijalog i sve ono što je neophodno za globalno obrazovanje za 21. vek. Kako svet postaje sve manji i manji, a ljudi sve više i više putuju i upoznaju druge ljude i druge zemlje, mislim da je interkulturalni dijalog sve više i više potreban”, rekao je Đorđijevski. 

Projekat podrazumeva različite radionice, koje ostaju zabeležene u vidu multimedijalnih sadržaja, koji su javno dostupni.

Ove godine projekat je prepoznala i Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija, kao jedan od 4 najbolja projekta o održivom turizmu, pa će tako 23. i 24. avgusta, ovogodišnji rezultati projekta Dunavski brod mira, biti prezentovani Ujedinjenim nacijama.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.