Dunavska prolećna škola

VIDEO K9: Na Filozofskom fakultetu u toku je Dunavska prolećna škola, koja je okupila 25 postdiplomaca iz 13 evropskih zemalja, koji će u narednim danima imati priliku da se bolje upoznaju sa dunavskim regionom.

0
1121

 

Polaznici Dunavske škole su postdiplomci iz oblasti društveno-humanističkih nauka iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Srbije, Albanije, Ukrajine i Rusije.

“Ovo mi je treći put da prisustvujem nekoj od Dunavskih škola i ovde je jedno veoma dinamično okruženje. Mogu da upoznam razne ljude iz našeg regiona i mislim da možemo da sarađujemo zajedno i da nekako unapredimo i svoje okruženje bliže, a i šire”, rekla je Lea Šuranji, jedna od polaznicaDunavske škole.

“Ja sam prvi put ovde i zainteresovana sam za ove teme koje ćemo imati prilike da slušamo. Moja Toplica se okreće prema ovim temama, tako da sve ovo što budemo čuli biće korisno za dalji rad”, navela je Leina koleginica Katarina Mihajlović.

 

Polaznici škole proučavaju različite teme, od kulture i kulturnog nasleđa sve do pitanja bezbednosti i ekonomije u Dunavskom regionu.

“Cilj je stvoriti jaku mrežu među učesnicima, mladim istraživačima, radi daljeg razvoja i saradnje među njima, zatim proučavanje nekih da kažem zapostavljenih oblasti koje su do sada bile i do ovog momenta nije tolika pažnja usmerena ka njima”, kazao je Aleksandar Gajić, direktor Centra za istraživanje Dunavskog regiona.

Domaćin škole je Filozofski fakultet, dok je projekat pokrenut na inicijativu Centra za istraživanje Dunavskog regiona.

“Ovo je lep način da se oni upoznaju. Da reka ne bude granica, već mesto koje povezuje. Da region radi i raste zajedno i ja istinski verujem da je to na mladim ljudima i mi smo im ponudili krov u kom će se rojit, nadajmo se, dobre ideje za budućnost”, istakla je prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekanica Filozofskog fakulteta.

Po završetku kursa, polaznici će dobiti sertifikate, koji će im svakako značiti u daljem školovanju i razvoju karijere.

Studenti će u Novom Sadu boraviti do 9. maja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.