Dunavska nagrada docentkinji PMF-a

VIDEO K9: Jelena Molnar Jazić, docentkinja sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta dobitnica je ovogodišnje Dunavske nagrade za mlade istraživače. Ovu nagradu svake godine dobije 14 naučnika Dunavskog regiona koji su ostvarili izuzetan uspeh u naučno-istraživačkom radu.

400

Jelena Molnar Jazić je na Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine od 2007. godine i od tada pa do danas je sa svojim kolegama uradila brojna istraživanja u oblasti zaštite životne sredine.

“Najviše u oblasti voda, a Dunavska nagrada je generalno vezana za strategiju zaštite reke Dunav, za sprečavanje zagađenja, kao i za kvalitet podzemnih voda tako da su istraživanja koja sam sprovodila tokom prethodnih godina prepoznata kao značajna za Dunavski region, a ono čime sam se najviše bavila je svakako problematika prisustva prirodnih organskih materija u podzemnim vodama koje su značajne za kvalitet voda za piće jer se često takve vode koriste kao resurs”, rekla je dobitnica Dunavske nagrade.

Dunavsku nagradu svake godine dobije 14 mladih istraživača iz zemalja članica Strategije Evropske unije za Dunavski region. Molnar Jazić dodaje da, uprkos tome što tehnologija nije toliko razvijena kao u nekim zeljama u Evropi, svako ko zaista voli nauku i želi njome da se bavi, ima za to dosta mogućnosti i u našoj zemlji.

“Svakako predstavlja jedan podsticaj za sve mlade istraživače, da širimo znane i da zajedno rešavamo probleme koji su vezani za Dunavski region, uključujući zaštitu životne sredine.  Mislim da je ova nagrada dobra i za samu grupu što smo postali prepoznatljivi u ovoj oblasti u regionu i svakako je jedan dodatni podsticaj da za sva istraživanja i projekte koji nam predstoje”, navela je Molnar Jazić.

Ovu prestižnu nagradu 2011. godine kreiralo je Federalno ministarstvo za nauku, istraživanja i ekonomiju Austrije u saradnji sa Institutom za Dunavski region i Centralnu Evropu kako bi odali priznanje pojedincima koji su ostvarili izuzetne rezultate u naučnom radu sa naglaskom na Dunavski region.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.