“Dunav”: Za veće premije u poljoprivredi

VIDEO K9: Drugi dan godišnjeg skupa Srpski dani osiguranja, održanog u Aranđelovcu, bio je posvećen i osiguranju poljoprivredne proizvodnje koja u Srbiji još uvek nije na zavidnom nivou, kažu u Dunav osiguranju.

98

Veliki poljoprivredni proizvođači u Srbiji danas nemaju dilemu da li da se osiguraju ili ne, dok kod manjih to i dalje zavisi od niza faktora.

U odnosu na ukupni potencijal za osiguranje osigurava se između 10 i 12 posto portfelja, rekao je predsednik IO Kompanije „Dunav osiguranje” i predsednik UO Udruženja osiguravača Srbije Mirko Petrović, što je razlog da “Dunav” u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede kontinuirano preduzima niz mera kako bi iznašli modele koji bi podigli nivo premije.

“Tu uključujući sve kompanije u našoj industriji, nose veliku društvenu odgovornost, jer su rezultati u poljoprivredi vrlo komplikovani, štete su uvek jako visoke, ali mi smo zemlja gde je poljoprivreda izuzetno značajna delatnost i namera nam je da iz godine u godinu povećavamo premiju. Ona je danas, da kažemo, na nivou Dunava negde, što se tiče i useva i ploda i stočnog fonda, oko milion dinara. Verujem da ćemo iz godine u godinu biti bolji”, naveo je Petrović.

On je naveo i da je bruto premija našeg tržišta sve veća i da u 9 meseci ove godine pokazuje rast od skoro 6%, životna osiguranja rasla su za 4,46%, a neživotna za 6,35 procenata te da je evidentno da će se do kraja godine približiti premiji od 900 miliona evra.

“Kad se tome doda bilansna suma koja raste iz godine u godinu, koja je oko 2,5 milijarde evra srpske indudtrije i kapital koji je preko 520 miliona evra, onda to ipak govori dovoljno o snazi naše industrije i o potencijalu koji ima”, kazao je Petrović.

Važno je napomenuti, kako je istakao, da je 2019. godina u kojoj je u toku postupak implementacije bitnih direktiva EU koje su usmerene na zaštitu interesa klijenata.

“U toku je implementacija direktive Solventnost 2, direktive o distribuciji osiguranja, primenjuje se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti već od avgusta ove godine i u centar, naravno, naše industrije su interesi klijenata i njihova zaštita. Sama činjenica da fondovi ove industrije danas prelaze cifru od milijardu i 700 miliona evra su dovoljna garancija da će interesi klijenata biti zaštićeni”, smatra predsednik IO Kompanije „Dunav osiguranje”.

Kompanija Dunav osiguranje, prema njegovim rečima, za prvih devet meseci ove godine zabeležila je u svom poslovanju izuzetno dobre rezultate i predviđanja su da će godinu završiti sa dobiti od 29 miliona evra, odnosno oko 3 milijarde i 400 miliona dinara, što je duplo više u odnosu na 2018.

“Investicioni portfolio Dunava porastao je za nekih 21% i danas iznosi 293 miliona evra, to su projekcije za kraj godine. Prošle godine je iznosio 240 miliona evra, znači preko 50 miliona evra porastao je investicioni portfolio. Tehničke rezerve iznose negde oko 245 miliona evra, imaju rast od 6 procenata”, precizirao je Petrović.

Dunav osiguranje je, prema podacima koji su objavljeni za Jugoistočnu Evropu, u 2018. završila učešće među prvih 100 kompanija na 9. mestu u visini bruto premije, što je najbolji rezultat jedne osiguravajuće kompanije u Srbiji, rekao je Petrović i dodao da je uveren da će, prema svim pokazateljima, na narenom rangiranju biti na još boljoj poziciji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.