Dunav za sada ne preti

VIDEO K9: Širom sveta danas se nizom manifestacija obeležava Svetski dan voda kako bi se ukazalo na njen značaj i podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta. Voda je, međutim, ovih dana u Srbiji i uzrok problema, zbog povišenih vodostaja naših reka koje prete poplavama.

0
1218

Posle obilnih padavina koje su zahvatile našu zemlju očekivan je porast i nivoa vojvođanskih rečnih tokova.

Prema prognozama RHMZ, međutim, najavljeni vodostaji u narednih pet dana ne bi trebalo da dovedu do poplava.

“Pre tri dana proglašena je vanredna odbrana na reci Savi kod Šapca i kod Jamene. Situacija na terenu se prati i stanje pune pripravnosti trajaće i narednih dana. Za sada nema opasnosti što se tiče unutrašnjih voda, naravno, nema ni opasnosti što se tiče vodotoka drugog reda, kanalska mreža je u funkcionalnom stanju”, rekla je Anica Dugalić, rukovodilac za odnose sa javnošću i protokol JVP Vode Vojvodine.

Što se tiče samog rasta reke Save, u Vodama Vojvodine očekuju vrh poplavnog talasa u narednim danima, zbog voda koje se u nju ulivaju u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovini, ali za sada, kako kažu, nema bojazni od poplava, jer se stanje redovno prati.

“Naravno, pratimo i stanje na banatskim vodotocima i na reci Dunav i na reci Tisi, gde postoje znatne količine snega što može uzrokovati u narednim danima porast vodostaja, ali za sada, kao što sam rekla, nema problema, nema razloga za zabrinutost, preduzimaju se sve mere na terenu i pripremaju se odbradbene linije”, kazala je Dugalić.

Što se tiče Dunava, na delu toka koji je u nadležnosti ovog preduzeća, vodostaj je u stagnaciji ili manjem porastu, ali je, prema rečima Dugalić, ispod granice proglašenja redovne odbrane od poplava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.