Dunav za sada ne preti

VIDEO K9: Širom sveta danas se nizom manifestacija obeležava Svetski dan voda kako bi se ukazalo na njen značaj i podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta. Voda je, međutim, ovih dana u Srbiji i uzrok problema, zbog povišenih vodostaja naših reka koje prete poplavama.

837

Posle obilnih padavina koje su zahvatile našu zemlju očekivan je porast i nivoa vojvođanskih rečnih tokova.

Prema prognozama RHMZ, međutim, najavljeni vodostaji u narednih pet dana ne bi trebalo da dovedu do poplava.

“Pre tri dana proglašena je vanredna odbrana na reci Savi kod Šapca i kod Jamene. Situacija na terenu se prati i stanje pune pripravnosti trajaće i narednih dana. Za sada nema opasnosti što se tiče unutrašnjih voda, naravno, nema ni opasnosti što se tiče vodotoka drugog reda, kanalska mreža je u funkcionalnom stanju”, rekla je Anica Dugalić, rukovodilac za odnose sa javnošću i protokol JVP Vode Vojvodine.

Što se tiče samog rasta reke Save, u Vodama Vojvodine očekuju vrh poplavnog talasa u narednim danima, zbog voda koje se u nju ulivaju u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovini, ali za sada, kako kažu, nema bojazni od poplava, jer se stanje redovno prati.

“Naravno, pratimo i stanje na banatskim vodotocima i na reci Dunav i na reci Tisi, gde postoje znatne količine snega što može uzrokovati u narednim danima porast vodostaja, ali za sada, kao što sam rekla, nema problema, nema razloga za zabrinutost, preduzimaju se sve mere na terenu i pripremaju se odbradbene linije”, kazala je Dugalić.

Što se tiče Dunava, na delu toka koji je u nadležnosti ovog preduzeća, vodostaj je u stagnaciji ili manjem porastu, ali je, prema rečima Dugalić, ispod granice proglašenja redovne odbrane od poplava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.