Dunav za sada dobar za kupanje

VIDEO K9: Voda iz gradskog vodovoda zdravstveno je ispravna za piće, a Dunav na štrandu za kupanje, pokazuju rezultati analiza uzoraka Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

282

Novosađani, za razliku od Zrenjaninaca, mogu piti vodu iz gradskog vodovoda sigurni da ona neće štetiti njihovom zdravlju.

Ovo pokazuju redovne analize uzoraka koje vrši Institut za javno zdravlje Vojvodine, koje su i u proteklih mesec dana pokazale da je voda iz naših slavina zdravstveno ispravna u više od 98% od 540 analiziranih uzoraka.

”Voda je bezbedna, u njoj ne postoji opasnosti. Građani mogu slobodno, oni koji su priključeni na Novosadski vodovod, mogu slobodno da koriste tu vodu. Ukoliko primete slučajno neke taloge braon boje ili pojavu nekih crnih, možda, pahulja u vodi, one ne predstavljaju opasnost po zdravlje. Preporučuje se ispiranje mreže, odnosno, kada se vrate sa godišnjeg odmora ili kada se vrate sa nekog dužeg odsustva iz svojih domaćinstava, neophodno je da isperu svoj vodovodni sistem, da otvore slavine, da u blagom mlazu iscuri hladna voda kako bi se isprala i kako bi na slavinama curila ona voda koja je sveže proizvedena”, rekla je prof. dr Sanja Bjelović, lekarka specijalista higijene.

Bezbedan je za sada i Dunav na Štrandu, a iz Instituta apeluju na posetioce gradske plaže da se po izlasku iz vode obavezno tuširaju, a odeću skinu i odlože za pranje kada dođu kući.

Analiza uzoraka kontrolisanih javnih bunara pokazala je da voda iz bunara “Snežna Marija” i dalje nije ispravna i ne prepručuje se za upotrebu, dok ostali imaju u sebi neke fizičko-hemijske elemente koji mogu biti uzrok neispravnosti, ali za sada ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.