Dunav ne preti poplavom

VIDEO K9: Iako beleži porast, nivo vodostaja Dunava ovih dana je u granicama proseka za ovo doba godine. Blagi porast očekuje se i narednih dana, ali nema bojazni da će u nekom bližem budućem periodu biti proglašavana redovna odbrana od poplava, kažu u Vodama Vojvodine.

727

Posledniih dana zabeležen je blagi porast visine Dunava, ali u Hidrometeorološkom zavodu kažu da je vodostaj reke u srednjoj vrednosti za ovo doba godine, te da će biti i stagnacije. U slivu Dunava, međutim, velike su zalihe snega.

“Tu postoji neka potencijalna opasnost u martu i aprilu kada dođe do otopljenja i da će vodostaj biti nešto viši”, rekla je Anica Dugalić, portparolka JVP Vode Vojvodine.

Predviđanje o visini nivoa Dunava na proleće je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati, jer zavisi od više parametara. Ipak, kriterijumi za eventualno proglašenje odbrane od poplava su jasno definisani.

“Kriterijum za proglašene redovne i vanredne odbrane od poplava, oni su definisani tako da kad nivo Dunava dosegne 450 centimetara onda se proglašava redovna odbrana poplava, a 700 centimetara je vanredna odbrana. Kada se uporede aktuelne i definisane vrednosti jasno je da ovog momenta vodostaj reke Dunav je daleko i od redovne odbrane od poplava”, navela je Dugalić.

Ona je dodala da proglašenje redovna odbrana od poplava podrazumeva svakodnevno osmočasovno angažovanje operativnih i osmatračkih službi, dok su u slučaju vanrednih odbrana od poplave te službe aktivne 24 sata na terenu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.