“Dunav je naše more”

VIDEO K9: Od Švarcvalda do Crnog mora proteže se Dunav, reka na čijim obalama leži i Novi Sad. O ovoj reci uče i deca u radionicama koje u okviru Novosadskog dečjeg leta organizuje Galerija Matice srpske.

181

“Dunav je naše more”, naziv je jedne od brojnih radionica koje su i ove godine organizovane u okviru Novosadskog dečjeg leta.

Kroz pet radionica u Galeriji Matice srpske zadatak naših najmlađih sugrađana uzrasta 5 do 11 godina je da, posmatrajući umetnička dela, otkrivaju priče koje Dunav sa sobom Nosi.

“Mališani će tokom 5 dana u GMS se upoznati sa umetničkim delima poput Petra Dubrovića “Jedrilica u luci” ili portretom Marije Terezije, ili portretom Save Tekelije i razgovaraće s našim kustosima, kako o Dunavu kao o reci kojom se plovi, do Budimpešte, Beča, Novog Sada kao gradovima koji leže na obali reke Dunav, ali takođe će učiti i kako da sačuvamo Dunav i kako sve Dunavom mogu da putuju”, rekla je Jelena Ognjanović, muzejski edukator.

Gde izvire Dunav, koliko je dugačak njegov tok, kroz koje zemlje protiče i gde se uliva, koje su razlike između morskog i rečnog saobraćaja, sve su to pitanja na koje deca dobijaju odgovore na ovim druženjima.

“Do sada je bilo divno oduvek interesovanje, mališani su često i redovno dolazili na naše radionice i svake godine je broj dece veći i veći. Drago nam je da i roditelji i deca prepoznaju da mogu raspust da provedu na ovako jedan lep način”, navela je Ognjanović.

Interesovanje dece za ove radionice je veliko jer im pružaju mogućnost da nauče nešto novo kroz igru i zabavu. U kreativnom delu deca su pravila maketu svog broda.

GMS godinama učestvuje u Novosadskom dečjem letu pružajući deci šansu da na ovakav način uživaju u umetnosti i kulturi. Do petka Galerija organizuje koš četiri radionice o Dunavu, njegovim motovima, Novom Sadu i zanimljivostima iz života Čika Jove Jovanovića Zmaja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.