Dunav čisti obale od uginule ribe

VIDEO K9: Zabrinuti sugrađani javili su se redakciji Kanala 9 zabrinuti zbog, kako su rekli, uginule ribe duž obale Štranda. Ekipa je posetila je Štrand, međutim uginulu ribu nisu zatekli. Ipak, istražili su da li je ovo normalna pojava i da li treba da budemo zabrinuti.

0
489

Prethodnih dana duž obale Štranda, mogla se videti uginula riba, što možda nije bilo lepo za oko, ali je uobičajena pojava i nije zabrinjavajuća, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

Uginula riba na obali nije slučaj samo na Štrandu. Kako kažu, na skoro svim Vojvođanskim vodama, može se primetiti uginula riba na površini.

“U ovo doba godine vrlo često se dešavaju uginuća, manjih razmera, kao prirodna posledica proleća. To su prolećne viroze, koje, eto, utiču na riblji fond u vrlo blagoj formi. Ništa alarmantno. Uzmimo da su to neki normalni prirodni procesi koji se dešavaju svake godine. U malo manjem ili malo većem obimu, ali u principu, ništa zabrinjavajuće”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Drugi uzrok pojave manjeg uginuća mogu da budu ribari i ribolovci, kaže Jovanović.

“Ribolovac može da lovi sve, međutim zakon kaže da ukoliko ulovi ono što je u mresnom lovostaju ili ono što je ispod mere, sa što manje oštećenja, mora je odmah vratiti u ribolovnu vodu. Tako zakon nalaže. Ponekad ribolovci nisu vični tome i jednostavno budu pregrubi prema toj ribi. Pa ta riba sasvim sigurno nije upecana na Štrandu, ona je upecana možda u Veterniku ili u Futogu, uzvodno, ali moglo se desiti, eto, da su poneki ribolovci bili grubi sa tom ribom, pa nisu je lepo otkačili”, naveo je Jovanović.

S obzirom da je u pitanju mala količina ribe, a voda u ovim danima nadolazi, Dunav već čisti obale. Uginula riba će potonuti, a na dnu će je sačekati grabljivice, poput smuđa i soma, koji će to meso konzumirati bez problema, objašnjava Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.