Dugotrajni i skupi medijski sporovi ugrožavaju medijske slobode

VIDEO K9:  Dugotrajni postupci i izuzetno visoke naknade štete koje se dosuđuju su osnovne karakteristike sporova koji se pred sudovima vode protiv medija, pokazalo je šestomesečno istraživanje i analiza sudskih postupaka koji se vode protiv medija.

0
914

Rezultati istraživanja, kao i set preporuka za podizanje transparentnosti sudskih posupaka bile su teme konferencije pod nazivom “Medijske slobode i sudska praksa”, održane danas u Novom Sadu.

Istraživanjem je obuhvaćen period od 2014. godine, kada je Viši sud u Beogradu postao specijalizovan za medijske sporove koji se vode prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, pa do 2016. godine.

“Ono što je generalna karakteristika svih sporova je da su prilično dugi i da se dosuđuju znatno visoke naknade štete. Sve to znatno utiče na medijske slobode, jer se mediji nalaze u velikim problemima i često to dovodi i do ugrožavanja same egzistencije medija”, rekao je advokat Veljko Milić.

Odnos između medija i pravosuđa analiziran i kroz procese koji se vode po osnovu Zakona o poštovanju autorskih prava, kao i kroz analizu krivičnih prijava za ugrožavanje bezbednosti novinara.

Nedim Sejdinović, Nezavisno društvo novinara Vojvodine
0056 U principu, oni nalazi koji ćemo danas saopštiti odnose se na
0128 da zaštiti novinare i medijske radnike

Ceo projekat usmeren je na podizanje transparentnosti sudskih procesa, unapređenja položaja novinara i medija i višeg stepena poverenja između novinara i pravosuđa.

“Dakle, da ipak imamo ujednačeniju sudsku praksu u skladu sa onim što kaže Strazbur, s jedne strane, a sa druge, ukoliko govorimo o krivičnim prijavama za napade na novinare, onda svakako i efikasnije istrage i efikasnije tužilaštvo i MUP, ali i efikasniji sudski postupci jer statistika pokazuje da ni jedan od ta tri segmenta ne rade dovoljno brzo”, rekla je novinarka Sanja Kljajić.

S obzirom na rezultate istraživanja, čulo se na konferenciji, preporuke bi bile ubrzavanje sudskih postupaka, pre svega vremenskog perioda između podnošenja tužbe i zakazivanja ročišta, kao i procena štete u zavisnosti od vrste medija i njegovih finansijkih mogućnosti. Evo šta sugrađani misle o slobodi medija u našoj zemlji.

Bezbednost novinara je ključno pitanje za postojanje nezavisnih i profesionalnih medija, kao i za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja, navela je šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković i dodala da bez tih sloboda, a samim tim i bez kvalitetnih informacija od javnog interesa, nema daljeg demokratskog razvoja društva niti kulture civilnih vrednosti.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.