Duga tradicija streljaštva u Novom Sadu

VIDEO K9: Streljaštvo je specifičan i karakterističan olimpijski sport, a smatra se jednim od najstarijih u istoriji. U poslednjih stotinak godina doživelo je nekoliko promena - u kalibru, načinu na koji se gađa, disciplinama. Streljaštvo nije toliko popularan sport, naročito u Srbiji, ali rezultati koje naši strelci postižu na takmičenjima svakako govore u prilog tome da imamo kvalitetne klubove.

0
835

Streljaštvo je sport u kojem se korišćenjem različitih tipova pušaka i pištolja gađa u pokretne, nepokretne i leteće mete.

Ono što je prednost ovog sporta jeste to što se sportisti njime mogu baviti duže nego drugim sportovima.

“Neki idealan početak je sa 11, 12 godina da se krene sa streljaštvom, sa usvajanjem osnova tehnike i, iznad svega, bezednom rukovanju i vazdušnim oružjem za početak. Kasnije, kako budu stariji, budu im se širila interesovanja, mogu proširiti i na malokalibarsko ili veliki kalibar, što se tiče takmičenja”, rekao je Miroslav Šegrt, dugogodišnji streljački radnik.

Šegrt je trenutno angažovan u Streljačkom klubu 1790 koji se smatra jednim od najstarijih klubova u zemlji, koji kao družina ima najdužu tradiciju i najviše uspeha što se tiče streljaštva u Novom Sadu, ali i u Srbiji, jer su, kako navodi Šegrt, imali u svom sastavu i nekoliko osvajača Olimpijskih medalja, svetskih i evropskih šampiona, svetskih i evropskih rekordera.

“Uglavnom, mi imamo tradiciju negovanja vazdušne puške i malokalibarske puške, zatim tek dolaze vazdušni pištolj i malokalibarski pištolj, puška velikog kalibra i pištolj velikog kalibra. I ovde smo najviše specijalizovani za te olimpijske programe. Naravno, postoji i neolimpijski program, kao što su veliki kalibar i PSC – praktično streljaštvo i tako dalje, a od olimpijskog programa iz streljačkih sportova ono što ne radimo još to je trap i ski-disciplina iz sačmare, jer nemamo uslove za to”, naveo je Šegrt.

Gradsko strelište u Novom Sadu izgrađeno je pre dve godine i svi novosadski strelci vežbaju i treniraju u ovoj sali. Novi Sad može da se pohvali i repreprezentativcima u disciplini vazdušna puška i pištolj i malokalibarska puška i pištolj, a to su Sanja Vukašinović, Tanja Banjac, Jovan Čičevski i Brankica Zarić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.