Dug put mleka od štale do laboratorije

VIDEO K9: Proizvođači mleka u Srbiji opterećeni su, kažu, brojnim problemima, a jedan od njih je procena kvaliteta proizvoda od kojeg žive.

0
54

Akreditovana nacionalna laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka u Batajnici otvarana je više puta, ali i dalje praktično još uvek ne radi za tržište.

Nadležni još od 2016. navode da je ta laboratorija opremljena i spremna za rad, ali su, prema pisanju medija, kao razloge zašto to još nije učinjeno, navodili nedostatak radne snage ili nedostatak fiskalne kase.

U referentnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta sirovog mleka, kada bude počela da radi, trebalo bi da se ispituje hemijski sastav mleka, aflatoksina u mleku i hrani, kao i prisustvo bakterija i virusa u hrani.

Bez nje su, kaže Vukašin Baćina poljoprivrednik iz Jaše Tomića, proizvođači mleka osuđeni na procenu kvaliteta koju im da mlekara.

Na problame u poslovanju proizvođači mleka u našoj zemlji ukazuju već nekoliko godina, žale se na ekonomsku neisplativost i mnogi od njih odustaju od bavljenja tim poslom. Postojanje laboratorije za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka važno je, kako za proizvođače, tako i za krajnje korisnike kojima je važno da kupuju provereno zdravo domaće mleko i hranu.

Ministarka poljoprivrede u aprilu je izjavila da se ide u izmenu zakonodavnog okvira, da je otvoren evidencioni račun u Trezoru kako bi laboratorija mogla da naplaćuje te da bi ona mogla da bude otvorena za tržište u  narednih nekoliko meseci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.