Dug put do svetla na kraju tunela

Novinari u Srbiji u obavljanju svog posla suočeni su sa uvredama, pretnjama, tužbama, fizičkim nasrtajima, a nekoliko smrtnih slučajeva nije rasvetljeno do danas. Proglasima i brojnim akcijama danas su se oglasila novinarska udruženja podsećajući na uslove u kojima deluju novinari i mediji.

0
65

Novinari u Srbiji najčešće su izloženi ekonomskim i pravnim pritiscima, zatim verbalnim, a u određenim slučajevima i fizičkim napadima, saopštio je zaštitnik građana Zoran Pašalić je povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija te naveo da je inicirao zakonske izmene kojima bi se uvrede i napadi na novinare u javnom prostoru, pored krivičnih, sakkcionisali i prekršajno.

Ekonomski pritisci su, kako je rekao, dodatno pojačani strateškim postupcima protiv javnog delovanja, poznatijim kao SLAP tužbe, kojima se novinari i mediji dodatno zastrašuju i ekonomski dodatno iscrpljuju kroz visoke odštetne zahteve.
Na Svetski dan medija Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Koalicija za slobodu medija u svom proglasu poručili su da bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji, ali da za slobodne medije moraju da se bore i građani. U Novom Sadu je, u ulici Modene,  Udruženje novinara Srbije preko svog ogranka, Društva novinara Vojvodine organizovalo akciju ispred spomenika Lazi Kostiću, prvom predsedniku UNS-a.

Tokom ove akcije pročitan je Proglas UNS-a i organizovano “branje” karikatura, ilustracija i aforizama o položaju medija i novinara u našoj zemlji koje su građani mogli da odaberu. Rava je ovom prilikom podsetio na uslove u kojima danas rade novinari i mediji u Srbiji.

Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao podsetnik vladama svih država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Preduslov za slobodu medija su normalni i slobodni uslovi za rad novinara, a oni se u našoj zemlji bore za egzistenciju, kazao je Rava.

U Proglasu UNS-a između ostalog stoji da će i ovaj Svetski dan slobode medija proći bez pravosnažne presude za ubice vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije i bez optužnice ubicama jagodinskog novinara Milana Pantića iz 2001. godine, a jedan od zahteva je i da nova Vlada Srbije podrži predloge Komisije za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubistvo Milana Pantića i bile rasvetljene okolnosti  smrti novinarke Dade Vujasinović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.