Dug je zao drug

VIDEO K9: Dug je zao drug i mnogi dužnici se u regulisanju tih svojih dugova pozivaju na zastarelost. Zastara dugovanja, međutim, ne nastupa sama po sebi, već tek kada dužnik u zakonskom roku podnese žalbu nadležnom sudu u kojoj se poziva na zastarelost, pojasnio je u našem Otvorenom ekranu pravnik Udruženja potrošača "Efektiva" Jovan Ristić.

0
99

Zastarelost je sankcija za nesavesnog poverioca, ali nije nagrada za dužnika, kazao je pravnik Udruženja potrošača “Efektiva” i u građanskom pravu ne postoji apsolutna zastarelost duga.

Zastarelost znači gubitak prava poverioca da zahteva prinudnu naplatu duga, pojasnio je Ristić te dodao da postoji opšti rok zastarelosti i to je 10 godina, ukoliko zakon ne kaže drugačije. A zakon je, što se najvećeg broja potrošača tiče, utvrdio rok od godinu dana za komunalne i srodne delatnosti, odnosno za usluge od opšteg ekonomskog interesa koje dospevaju u periodima do mesec dana.

Postoji i jedna posebna vrsta zastarelosti koja nastaje kada se neki dug, odnosno potraživanje utvrdi pravosnažnom sudskom odlukom do 10 godina, a koju mnogi, kako je rekao, brkaju sa apsolutnom zastarelošću.  

Za potrošače je zato važno da znaju, upozorio je Ristić, da zastarelost nikada ne nastupa sama po sebi, već tek kada se sudu obrate žalbom u kojoj se pozivaju na zastaru, reagujući u roku u kojem mogu da podnesu prigovor.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.